Merkel sürpriz iddiayı çabuk düzeltti

Almanya’da Bild gazetesinin ‘Merkel, Türkiye’yle AB’ye üyelik müzakerelerini durdurmak istiyor’ başlığıyla verdiği ve herkesi şaşırtan haberin gerçek olmadığı çok kısa sürede anlaşıldı.

Almanya’da Bild gazetesinin ‘Merkel, Türkiye’yle AB’ye üyelik müzakerelerini durdurmak istiyor’ başlığıyla verdiği ve herkesi şaşırtan haberin gerçek olmadığı çok kısa sürede anlaşıldı. Merkel’in sadece ‘yeni müzakere başlığı açılmamasını’ istediği bildirildi. 

Bild gazetesinin bu sabah duyurduğu haberi, hem Almanya’daki muhalif kesimler hem de Kürtler başta olmak üzere Türkiye’deki tüm kesimler için de süpriz olmuştu.

Ancak çok geçmeden yapılan açıklamalarda, Angela Merkel’in AKP/Saray faşizmine karşı net tavır almak gibi bir siyasetinin olmadığı anlaşıldı.

N-tv.de sitesine konuşan iktidar partisi CDU milletvekili, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerin durdurulmasının söz konusu olmadığını ve sadece ‘yeni başlık açılmaması’ önerisinin gündemde olduğunu söyledi.

Angela Merkel, AKP faşizminin Kürtlere yönelik savaşı başlattığı 2015 yazında devreye koyduğu mülteci göçünün önüne geçmek için tüm katliamlara ve siyasi soykırım operasyonlarına karşı susmayı öngören AB-Türkiye Mülteci Anlaşması’nın baş mimarıydı. Merkel ve birçok bakanı, mülteci anlaşmasına yönelik eleştirilere karşı Türkiye’yle işbirliğini açıkça ‘çıkarların gereği’ olarak nitelemişlerdi.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu (AP)‘de yapılan oylamada, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulmasını öngören tavsiye kararı büyük oy çokluğuyla kabul edilmişti. Karar, Aralık ayındaki AB liderleri zirvesine tavsiye niteliği taşıyor.