Mısır hükümeti Türkiye’yi Kıbrıs konusunda uyardı

Mısır hükümeti Kıbrıs’la yapılan münhasır bölge anlaşması konusunda Türkiye’nin tepkisine yanıt verdi ve uyarıda bulundu.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir Yunan gazetesine yaptığı açıklamada Mısır ve Kıbrıs arasında Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) belirlenmesine ilişkin imzalanan anlaşmanın uluslararası hukuka göre herhangi bir geçerliliğinin bulunmadığı savunmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs ve Mısır’ın aralarındaki Münhasır Ekonomik Bölgenin sınırlandırmasına ilişkin imzaladıkları antlaşmanın meşruiyetini kimsenin sorgulayamayacağını kaydetti.

Kahire’de bir basın toplantısında konuşan bakanlık sözcüsü Ahmed Ebu Zeid, anlaşmanın geçerli olduğunu vurgularken, Türkiye’nin “Mısır’ın egemenlik haklarını zan altında bırakacak tüm teşebbüsleri” konusunda uyardı. Ebu Zeid, bu tür girişimleri önleyeceklerini belirtti.

Mısır ve Kıbrıs 2003 yılında, Akdeniz’de uluslararası sularda deniz altındaki alanların petrol işletimini geliştirmek amacıyla paylaşılması konusunda anlaşmıştı.

Kıbrıs, 1974 yılından bu yana Türk işgali nedeniyle ikiye bölünmüş durumda. Uluslararası toplumca tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin petrol keşif çalışmaları, Ankara’nın tepkisine yol açıyor. Ankara, işgal ettiği bu adada bir çözüm olana kadar çalışmaların durdurulmasını istiyor.

Mısır, Ağustos 2015’te Akdeniz’deki en büyük gaz yatağı olarak sunulan Zohr gaz yatağında Aralık 2017’de üretime başlamıştı.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkiler de soğuk dönemlerini yaşıyor. Erdoğan’ın, Mısır’da Müslüman Kardeşlerle olan yakın ilişkileri ve bağları bu gerilimin altında yatıyor.