Mısır IMF politikalarıyla ‘krizi aşmak’ istiyor

Son dönemlerde hayat pahalılığı nedeniyle protesto gösterilerinin yaşandığı Mısır’a Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından büyük bir yardım planında uzlaşıldığı duyuruldu.

2011 yılından bu yana ekonomik sorunların çözülemediği Mısır’da son çare olarak IMF’den 12 milyar dolarlık bir yardım planıyla çıkış aranıyor. IMF, 3 yıl sürecek yardım planı kapsamında bu parayı vermeyi kabul etti.

Bu kapsamda ilk olarak 2,7 milyar dolarlık bir kredi verilmesi planlanırken, krediye karşılık olarak ise halkın karşı çıktığı birçok ‘reform’ dayatılıyor.

IMF’nin yardım programı kapsamında Abdulfettah el Sisi hükümeti tarafından birçok kamu giderlerinde ciddi kesintilere gidilecek. Kamu sübvansiyonlarının kesilmesi nedeniyle yakıt fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmıştı.

Hükümetin aldığı önlemler arasında ayrıca un ürünleri hariç diğer ürünlere katma değer vergisinin getirilmesi ve para politikalarında serbestlik gibi tavizler de bulunuyor.

2013’teki askeri darbe sonrasında yönetimi ele alan Sisi’nin ülkedeki ‘istikrarı sağlamak’ için bu önlemlere mecbur kaldığı, IMF’nin ise ‘rekabet gücünün yeniden sağlanması’ amacıyla önlemlerde ısrar ettiği bildiriliyor.

IMF’nin 3 yıl üzerinde vereceği kredilerin diğer dilimlerinin ise ‘reformların gerçekleştirilmesi’ şartıyla serbest bırakılması öngörülüyor.