NATO’dan Talibanlara çağrı

Atlantik ittifakı NATO, Afganistan’da Taliban hareketini, çözüme bağlılığını göstermeye ve şiddete son vermeye çağırdı.

NATO Savunma Bakanları toplantısından önce yazılı bir açıklama yapan ittifakın genel sekreteri Jens Stoltenberg, “Talibanların şiddeti azaltma yönünde irade ve gerçek bir kapasite örneği göstermeleri gerekiyor” dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de Salı akşamı yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Talibanlarla müzakerelerde “kayda değer ilerleme” sağlandığı konusunda kendisini bilgilendirdiğini belirtti.

Jens Stoltenberg, bu açıklamaları ihtiyatlı ele almakla birlikte şiddetin azaltacak tüm tedbirleri olumlu karşılayacaklarını savundu.

Stoltenberg, Talibanları “barışçıl bir çözüm için bağlılıklarını göstermeye” çağırdı ve ekledi: “Talibanların görüşme masasına oturmaları ve gerçek uzlaşılarda bulunmaları gerekiyor.”

Bu açıklama, Kabil’de Salı günü askeri bir akademinin girişinde yaşanan intihar saldırısında sonra geldi. Saldırıda 5 kişi ölmüştü.

AFP’ye konuşan bir diplomat, “Müzakerelerin sonuçları doğrultusunda her şeye hazır olmamız gerekiyor. Bu görüşmelerin kendi etrafında döndüğü hissini taşıyoruz. Donald Trump’ın seçimlerden önce bir şeyler elde etmeye ihtiyacı var ve Talibanlar da bunu biliyor” dedi.

Washington ile Taliban hareketi arasında yürütülen müzakerelerle bağlantılı olarak son iki aydır Kabil’de göreceli bir sükunet vardı. Taraflar arasındaki müzakereler bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Müzakerelerin merkezinde ABD güçlerinin çekilmesi ve karşılığında Talibanların güvenlik garantileri vermesi ve şiddeti azaltması var.

Eylül ayı başında her an bir anlaşma beklenirken, ABD Başkanı Donald Trump son dakika açıklaması ile görüşmeleri durdurmuştu. Trump, bir Amerikan askerinin öldürülmesini gerekçe göstermişti. Daha sonra görüşmeler yeniden Katar’ın Doha kentinde başladı. Ancak henüz somut bir ilerleme sağlanmadı.

Talibanlar, Ocak ortasında ABD’ye geçici bir ateşkes önerisinde bulunmuş ancak Amerikan yönetimi resmi bir yanıt vermemişti.