NATO: Yeni bir Soğuk Savaşı engellemeliyiz

ABD Başkanı Donald Trump’ın ardından NATO’dan yapılan açıklamada da, Rusya ile ilişkilerin son on yılların en kötü dönemini yaşadığı açıklaması yapıldı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yla ilişkin tarihin en kötü düzeyinde olduğuna ilişkin Trump’ın açıklamasını destekledi.

CNN televizyonuna konuşan Stoltenberg, NATO’nun Rusya ile ilişkileri Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana hiç bu kadar kötü olmamıştı” diye konuştu.

YENİ BİR SOĞUK SAVAŞI ENGELLEME ÇAĞRISI

Rusya ile ilişkilerin düzeyini sorgulayan Stoltenberg, bu ülkeyle siyasi diyaloğun şart olduğunu ve bunun Soğuk Savaş dönemi gerginliklerinin yaşanmaması için gerekli olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri, “Tansiyonun yeniden yükselmesini ve yeni bir Soğuk Savaşı engellemek için Rusya ile siyasi diyalog kurmalıyız” dedi.

Stoltenberg’den önce de ABD Başkanı Donald Trump benzeri bir açıklama yapmıştı. Trump, ABD Kongresi’nin Rusya’ya yönelik oyladığı ve kendisinin de onaylamak zorunda kaldığı yaptırım yasasını eleştirerek, Kongre’yi Rusya ile ilişkileri zora sokmakla suçlamıştı.

Trump da, ilişkilerin tüm zamanların en tehlikeli dip noktasında olduğunu söylemişti. 

NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler özellikle 2014’te Ukrayna iç savaşı sırasında Kırım’ın ilhak edilmesi ve bağımsızlık yanlısı Rus gruplara destek iddiaları nedeniyle daha da kötüleşmeye başladı.