Nordhausen: Erdoğan yanlış cephelerde savaşıyor

Berliner Zeitung gazetesinde ‘Erdoğan yanlış cephelerde savaşıyor’ başlığıyla yorumu yayınlanan Frank Nordhausen, Türk hükümetinin son saldırılara rağmen DAİŞ yerine Kürtlere ve PKK’ye karşı savaşa odaklandığına dikkat çekti.

Almanya’nın Türkiye ve Kürt sorunu konusunda uzman gazetecilerinden Frank Nordhausen, Erdoğan ve AKP’sinin DAİŞ yerine Kürtlerle savaşmasının ülkeyi ciddi bir kaosa sürüklemek anlamına geleceğini yazdı. Nordhausen, Türkiye’nin dış politikadaki ‘pragmatizminin’ içeride Kürtlere karşı hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Berliner Zeitung gazetesinde ‘Erdoğan yanlış cephelerde savaşıyor’ başlığıyla yorumu yayınlanan Frank Nordhausen, Türk hükümetinin son saldırılara rağmen DAİŞ yerine Kürtlere ve PKK’ye karşı savaşa odaklandığına dikkat çekti.

Atatürk Havaaalanı’nda yaşanan saldırıda 45 kişinin yaşamını yitirmesine rağmen Erdoğan ve hükümet üyelerinin Osmangazi Köprüsü açılışında ‘gülen yüzler’ ve ‘balonlarla’ kutlama yaptığını hatırlatan Nordhausen, “Verilen mesaj anlamsız ve bir o kadar da rahatsız edici: DAİŞ terörüne sadece gülünüp geçiliyor” diye yazdı.

‘İSLAMCILAR ÜZERİNDEKİ KONTROLÜNÜ KAYBETTİ’

Kimi anketlerde Türkiye’de toplumun bir kesiminin halen DAİŞ çetelerini savunduğunun anlaşıldığı bilgisini paylaşan Frank Nordhausen, ayrıca onca saldırıya rağmen halen tek bir resmi görevlinin dahi istifa etmediğini kaydetti. Saldırılar sonrası DAİŞ’e karşı yapıldığı iddia edilen operasyon ve baskınları da alaya alan Nordhausen, “Bu sefer de en az iki düzine İslamcı gözaltına alındı, ama bugüne kadar tecrübe edildiği üzere neredeyse hepsi yine serbest kaldı” derken, AKP hükümetinin ülkedeki İslamcıların kontrolünü kaybettiğini savundu.

Erdoğan’ın durumunu, Goethe’nin çağırdığı hayaletlerden bir türlü kurtulamayan ‘Büyücünü Çırağı’ eserindeki karaktere benzeten Frank Nordhausen, birçok kentte yüzlerce DAİŞ hücresinin varlığına dair uyarılarn olduğunu hatırlattı.

PKK’YE KARŞI SERT, DAİŞ’E KARŞI GEÇ VE ZAYIF TEPKİ

Türkiye’nin yıllarca Esad rejimini devirmek için ‘cihatçı’ grupları desteklediğini hatırlatan Nordhausen, Kürdistan’daki en ufak bir PKK saldırısına karşı en sert karşılığın verildiği bir ortamda DAİŞ’e müdahalenin ‘geç ve zayıf’ olduğunun altını çizdi. Nordhausen, sol ve muhalif kesimlerin her türlü gösterisine tahammülsüzlüğün olduğu İstanbul’da binlerce kişinin DAİŞ sloganları eşliğinde İsrail protestosu düzenlediğini hatırlattı.

Saldırılar karşısında Türkiye’nin Suriye’deki DAİŞ hedefleri yerine Irak’taki PKK kamplarını bombalamasını eleştiren Nordhausen, yine ‘ılımlı Müslüman’ olarak adlandırdığı, ancak AKP’nin terör örgütü olarak gördüğü Gülen Cemaati’ne bağlı olduğu gerekçesiyle binlerce savcı ve polisin görevinden alındığını veya görev yerinin değiştirildiğini vurguladı.

Erdoğan ve AKP’nin Rusya, İsrail ve Mısırla ilişkilerini düzeltmeye dair ani dönüşünü yorumlayan Nordhausen, buna rağmen esas hedefin ‘islamcılığı sınırlamaktan’ ziyade ‘yalpalayan Türk ekonomisini güçlendirmek’ ve bunun başkanlık sistemine geçişi sağlama hedefinden bağımsız olmadığını savundu.

‘İÇERDE DE DIŞARIDAKİ PRAGMATİZME İHTİYAÇ VAR’

AKP ve Erdoğan’ın politikalarının ‘terörle mücadeleyi de zayıflattığını’ yazan Nordhausen, DAİŞ ve benzeri çetelerin ‘dönek hükümetleri’ ve ‘kafir yabancıları’ cezalandırmak istediğini belirtttiği yazısında, Türk devletinin Kürtlerle savaşı sonlandırması gerektiğini vurguladı.

Nordhausen, yazısını şu uyarılarla bitirdi: “(cihatçılar) Türkiye’de bu iki hedefe de aynı anda ulaşabiliyor ve sudaki balık gibi rahat hareket edebiliyorlar. Erdoğan yanlış cephelerde savaştıkça ‘cihatçılara’ yeni alanlar açıyor. Gülüp geçmek de ona fayda sağlamaz. (Erdoğan’ın) dış politikadaki ‘pragmatizmin’ aynısına şimdi içeride ihtiyacı var. Kürtlerle olan savaşı bitirmesi gerekiyor. Aksi halde Türkiye’nin kaosa girmesi tehlikesi devam edecek.”