Pakistan'da internet yavaşlatıldı: Güvenlik duvarı mı kuruluyor?

Pakistan'da ordu destekli hükümetin internet erişimini kısıtladığı ve sosyal ağlarda sansür uyguladığı iddiaları, dijital hak savunucuları ve iş dünyası liderlerini endişelendiriyor.

Geçtiğimiz aydan bu yana, internet hızının %40 oranında yavaşladığı ve milyonlarca WhatsApp kullanıcısının belge, görüntü ve sesli mesaj göndermede sorun yaşadığı bildiriliyor.

Uzmanlar, Pakistan hükümetinin internet trafiğini düzenlemek ve çevrimiçi faaliyetleri izlemek için ulusal bir güvenlik duvarı test ettiğini düşünüyor. Nitekim, özellikle güvenlik güçlerini eleştiren içerikler bu filtrelemeyle sansürleniyor.

Hükümet yetkilileri ve telekomünikasyon yetkilileri, internet yavaşlaması hakkında haftalardır sessiz kalıyordu. Ancak Savunma Bakanı Khawaja Muhammad Asif, bu hafta yaptığı açıklamada, “Bir geçiş döneminden geçiyoruz, sonrasında tüm hizmetler kullanılabilir olacak” dedi. Bakan, devlet ile bireyler arasındaki tehdit edici içeriklerin yayılmasını önlemek için belirli kontrollerin uygulanacağını belirtti. Ancak bu kontrollerin bir güvenlik duvarını içerip içermediği konusunda bilgi vermedi.

Siyasi aktivistler ve gazeteciler, bu güvenlik duvarı iddialarına karşı yasal adımlar atmaya hazırlanıyor. Tanınmış gazeteci Hamid Mir, hükümetin “görünürde bir güvenlik duvarı kurması” üzerine İslamabad Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulundu ve davanın önümüzdeki günlerde görülmesi bekleniyor.

Ordu, bu süreçte “dijital terörizmle” mücadele ettiğini savunsa da, analistler, hükümetin asıl hedefinin genç ve dijital alanı kullanan destekçileri tarafından hala güçlü bir şekilde desteklenen hapisteki eski Başbakan İmran Han olduğunu düşünüyor.

İnternet yavaşlamasının, Pakistan ekonomisi üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor. Pakistan İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği Başkanı Shahzad Arshad, internet hızındaki bu yavaşlamanın işletmeleri Pakistan'dan kaçmaya zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

Ülkedeki bilişim şirketlerini temsil eden Pakistan Yazılım Şirketleri Birliği de, “güvenlik duvarı konusundaki belirsizliğin” bilişim sektörüne 300 milyon dolara kadar zarar verebileceğini ifade ediyor.

Pakistan, yıllardır süren siyasi istikrarsızlık ve ekonomik zorluklarla mücadele ederken, yabancı yatırımlara ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) aldığı yardımlara bağımlı bir duruma gelmiş durumda. Bu ekonomik ortamda, internet erişiminin kısıtlanması ve sansür tartışmaları, ülkenin ekonomik potansiyelini daha da zora sokabilir.

Pakistan'da ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar, özellikle sosyal medya platformlarında hissediliyor. İmran Han'ın partisine karşı yürütülen kampanyaların yayılması sonrası, X platformu ülkede yasaklandı. Pakistan'daki dijital hak savunucuları, hükümetin internet ve medyaya yönelik bu tür sansür hamlelerinin vatandaşların temel haklarını tehlikeye attığını vurguluyor.