Pensilvanya’da da oyların yeniden sayımı için başvuruldu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerinde hile yapıldığına dair iddialar nedeniyle yeniden sayımların yapılacağı Wisconsin eyaletine Pensilvanya ve Michigan da ekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerinde hile yapıldığına dair iddialar nedeniyle yeniden sayımların yapılacağı Wisconsin eyaletine Pensilvanya ve Michigan da ekleniyor. 

8 Kasım’da Donald Trump’ın kazandığı başkanlık seçimlerinde aday olan Jill Stein tarafından Wisconsin’den sonra Pensilvanya’da da itiraz başvurusu yapıldı. Stein, eyaletteki oyların yeniden sayımı talebiyle yaptığı başvuruyu Eyalet Seçim Komisyonu’na sunduğunu duyurdu. 

Yeniden sayımların Michigan eyaletinde de yapılması için çalışmaların devam ettiğini bildiren Stein, başvurunun yarın yapılacağını kaydetti. 

Jill Stein, 3 eyalette oyların yeniden sayımı için gerekecek paranın sağlanması için başlatılan kampanyada şimdiden 6,2 milyon dolara ulaştıkları bilgisini de verdi. 

Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayım işlemleri Perşembe günü başlayacak. Michigan eyaletinde ise 3 hafta süren sayımlar sonrasında Trump’ın sadece 10 bin 700 oy farkıyla kazandığı duyurulmuştu. 

ABD seçimlerinde Yeşiller adayı olan Stein, Wisconsin, Pensilvanya ve Michigan eyaletlerindeki sonuçların Trump lehine değiştirilmiş olabileceğine dair uzmanların açıklamalarını gerekçe göstererek, oyların yeniden sayılması için kampanya başlatmıştı. Uzmanlar, elektronik olarak kullanılan oylarda Hillary Clinton’un rakibi Donald Trump’a göre genele oranla çok daha düşük sonuçlara ulaşmasını buna gerekçe göstermişlerdi. 

Toplam 538 seçici üyenin olduğu ABD seçimlerinde Trump 306, Clinton ise 232 delege kazanmışken, Wisconsin’in 10, Michigan’ın 16 ve Pensilvanya’nın 20 seçici üyesi bulunuyor. Bu eyaletlerin tümünde Hillary Clinton’un kazanması durumunda Trump seçilemeyecekti.