Perpignan’da 150 bin Katalan ‘bağımsızlık’ için toplandı

Fransa’nın Perpignan kentinde 150 bin dolayında Katalan, sürgündeki lideri Carles Puigdemont’u karşıladı. Puigdemond, bağımsızlık için mücadelenin sürmesini istedi.

Belçika’da sürgünde yaşayan Katalonya eski Başkanı Carles Puigdemond, Fransa’nın Perpignan kentinde yurttaşları ile buluştu. Onbinlerce kişi sınırı geçerek Perpignan’da bir araya geldi. Organizatörlere göre 150 bin mitinge katıldı.

Mitingde konuşan Puigdemont, “Eksiklikleri, kuşkuları ve zayıflıkları aşarak final mücadelesine hazırlanmamız gerekiyor” dedi. Perpignan, İspanya sınırlarında bulunuyor. Katalanlar, bu bölgeyi “Kuzey Katalonya”nın başkenti olarak görüyor.

1 Ekim 2017’de düzenlenen bağımsızlık referandumundaki sonucu tanımayan İspanya yönetimi, Katalonya’daki özerk yönetimi ve kurumları feshetmişti. Sonrasında düzenlenen seçimlerde de bağımsızlık yanlıları bölgesel parlamentoda çoğunluğu ele geçirmişti.

Dönemin Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont Belçika’ya iltica ederken, çok sayıda bakanın da aralarında olduğu Katalan yöneticiler tutuklanmıştı. Son olarak 14 Ekim’de 9 Katalan yöneticiye ağır hapis cezaları verilmişti.

Puigdemont, son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de seçilerek dokunulmazlık kazandı. Eski lider ilk kez İspanya ile olan sınıra ziyarette bulundu. Uzun bir hukuki ve siyasi mücadele sonucunda dokunulmazlığa sahip olan Puigdemont’un Fransa’ya daha önce Fransa’ya seyahat edemiyordu, zira halen hakkında Avrupa araması olduğu için yakalanma riski vardı. Fransa ile ispanya arasında da geniş ilişkilerin varlığı zaten biliniyor.

Perpignan’daki mitinge Katalonya eski Başkan Artur Mas ve mevcut Başkan Quim Torra da katıldı. Torra, Mayıs 2018’de Başkan olarak seçilmişti. 10 dakikalık bir konuşma yapan Puigdemond, İspanya’da Franko faşizminden gelen monarşiden çıkmak gerektiğinin altını çizdi. Puigdemont, bağımsız bir Katalan cumhuriyetinin monarşiden çıkışın tek yolu olduğunu vurguladı.