Polonya İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istiyor

Polonya’da aşırı sağcı hükümet kadına yönelik şiddete ilişkin Avrupa Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istiyor.

Haber ajansı “Polish Press Agency”ye göre Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, Cumartesi günü bir basın toplantısında hükümetin Pazartesi günü Aile Bakanlığı’ndan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini isteyeceğini söyledi.

Adalet Bakanı, İstanbul Sözleşmesi’nin “ideolojik nitelikte unsurlar” barındırdığı ve “biyolojik cinse aykırı olarak sözde sosyokültürel tür inşa ettiğini” savundu.

Polonyalı Bakan’a göre hükümet bunu kabul etmiyor ve zararlı buluyor.

Ziobro ayrıca Polonya yasalarının aile içi şiddete karşı kadınlara zaten yeterli bir koruma sağladığını etti.

Bu açıklamadan bir gün önce, binlerce kadın ülke genelinde sokaklara çıkarak hükümetin kadın haklarına zarar verme yönündeki çabalarını protesto etmişti.

İstanbul Sözleşmesi, kadın ve kız çocuklara yönelik şiddetle mücadele konusunda mevcut en kusursuz hukuki çerçeve olarak değerlendiriliyor. Bu sözleşme, aile içi şiddet, tecavüz, cinsel saldırılar, kadın sünneti, ‘namus’ adı altında uygulanan şiddet ve zorla evlilikleri kapsıyor.

1 Ağustos 2014’te yürürlüğe giren sözleşmeyi 45 ülke ile Avrupa Birliği imzaladı, 34ülke tarafından onaylandı. Polonya 2012 yılında sözleşmeyi imzaladı. O dönem iktidarda olan merkez sağcı Polonya hükümeti 2015 yılında sözleşmeyi onayladı.

Ancak 2015’te iktidara gelen aşırı sağcı Hukuk ve Adalet Partisi, sözleşmeye tepki göstermeye başladı.