Polonya ‘Rus tehdidine’ karşı 53 bin paramiliter eğitecek

Polonya’da 2015 yılında tekrar iktidara gelen Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından toplumun daha da militarist bir yapıya bürünmesi yönündeki çabalar da artıyor.

Savunma Bakanlığı, 2019 yılına kadar paramiliter güç sayısını 53 bine çıkarmayı hedefliyor.

Başkent Varşova’da konuşan Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, olası ‘yabancı askeri sızmalara’ karşı ülke savunmasında yer alacak sivillere askeri eğitim verileceğini söyledi. Ülkenin ‘savunma kapasitesinin yükseltilmesini’ amaçladıklarını belirten Bakan, bunun özellikle Rusya’dan ‘gelecek tehlikelere’ karşı önemli olduğunu savundu.

Bakan, bunun olası ‘Rus tehdidine karşı verilecek en iyi cevap’ olduğunu da söyledi.

Savunma Bakanı’nın verdiği bilgilere göre, 2019 yılına kadar 53 bin kişinin askeri eğitim alacağı birlikler tümüyle sivillerden oluşacak.

Jarosław Kaczyński liderliğindeki PiS’in desteklediği Andrzej Duda’nın cumhurbaşkanı seçilmesi ardından yapılan genel seçimleri de kazanan PiS üyesi Beata Maria Szydło başbakan olarak yeni hükümeti kurmuştu. Yeni hükümetin Avrupa Birliği (AB)‘nin tepkisini çeken politikalarının yanı sıra kadınların kürtaj hakkını ortadan kaldırması dikkat çekmişti.

PiS öncülüğünde kurulan yeni koalisyon hükümetinin Ukrayna sorunu nedeniyle Rusya’nın ‘saldırı tehdidini’ sürekli gündemde tuttuğu biliniyor.