Portekiz’de kamu çalışanları gaspedilen hakları için eylemdeydi

Portekiz’de 2011-2015 yılları arasında uygulanan kemer sıkma politikaları nedeniyle gelirleri beşte bir oranında gaspedilen on binlerce memur ve çalışan sokaklara indi.

Başkent Lizbon’daki gösterilere katılan memurlar, 2011 yılından sonra dönemin merkez sağ Başbakanı Pedro Coelho tarafından gaspedilen haklarının Sosyalist Parti (PS) hükümeti tarafından geri verilmesi talebini haykırdı. Eylemlere okullar, yerel yönetimler, hastaneler ile itfaiye çalışanları katıldı.

Haftalık 35 saatlik çalışma süresinin tüm kamu kurumlarına yayılmasını isteyen memurlar ayrıca yıllardır dondurulan veya kesintiye uğratılan maaşlarında artış talebini dillendirdiler.

Ülkedeki birçok kamu çalışanı sendikası adına konuşan Ana Avoila, 2011-2015 arasındaki kemer sıkma politikaları nedeniyle memurların gelirlerinin yüzde 17,5’ini kaybettiklerini söyledi. 2015’te iktidara gelen Antonio Costa ve PS hükümetinin bu hakları iade etmesini isteyen Avoila, bunun ise ‘çalınan hakların iadesi’ anlamına geldiğini vurguladı.

2011-2015 yılları arasında iktidarda olan merkez sağ PSD iktidarı döneminde memur maaşları dondurulmuş, 2014 yılında ise 1500 euronun üzerindeki maaşlarda yüzde 3,5 ila 10 arasında kesintiye gidilmişti.

2015’te seçimleri kazanan Antonio Costa hükümeti tarafından bu maaşlar önceki düzeylerine yükseltilirken, sendikalar maaşlara en az yüzde 4 zam yapılmasını istiyor. Sendikalar ayrıca memurların yanı sıra kamuda sözleşmeli olarak çalışan tüm personelin de haftalık çalışma sürelerinin 35 saat olmasını talep ediyor.