Ruanda’da soykırımda ‘rolü olan’ Fransızlara karşı soruşturma

Ruanda’da savcılık, 1994 yılında 800 bin Tutsi’nin katledildiği soykırımda rolü olduğundan şüphelenilen 20 kadar Fransız sorumlu hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Ruanda Genel Savcısı Richard Muhumuza, soykırımda rolü olmasından şüphlenilen Fransız askeri ve diplomatik sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi. Savcı, yapılacak soruşturmadan sonra bu kişilerin soykırımdaki rolünün ne olduğu ve soruşturmanın devam edip etmeyeceğinin belirleneceğini de söyledi.

Ruanda’da nüfusun çoğunluğunu oluşturan Hutu halkına mensup siyasilerin iktidarda olduğu 1994 yılındaki soykırımda 800 bin kadar Tutsi katledilmişti. Soykırım esnasında Fransa ve Belçikalı askeri yetkililerin icraatları uzun yıllardır tartışma konusu oluyordu.

Son olarak 1 Kasım’da Ruanda’da bir araştırma komisyonunca yayınlanan raporda, o dönemde görevli olan 22 Fransız askeri yetkilinin soykırımda rol oynadığına dikkat çekilmişti.

Suçlanan Fransız askerler arasında eski Genelkurmay Başkanı Jacques Lanxade ile 1994 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Ruanda’ya gönderilen barış gücü Turquoise’ın komutanlığını yapan general Jean-Claude Lafourcade da bulunuyor.

Soykırımı düzenleyen dönemin Hutu rejimiyle iyi ilişkileri olan Fransa’nın soykırıma giden süreci gördüğü ve soykırımda yer alan ordu mensuplarının eğitimine devam ettiği iddia ediliyor.

6 Nisan 1994 günü dönemin Ruanda Cumhurbaşkanı Juvénal Habyarimana bir suikastle öldürülmüş, 7 Nisan ile Temmuz 1994 arasında da ülkedeki Tutsi azınlığa yönelik soykırım başlamıştı. Sürgündeki Tutsilerin kurduğu Ruanda Yurtsever Cephesi ve silahlı güçlerinin ülke yönetimini ele geçirmesine kadarki dönemde 800 bini aşkın Tutsi hayatını kaybetmişti.