Rusya’dan ABD’ye diplomatik çalışanları belirleme baskısı

Rusya, özellikle enerji sektörünü hedef alan Amerikan yaptırımlarına karşı aldığı diplomatik temsilciliklerdeki çalışanlarını azaltma kararını uygulaması için baskı yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin Rusya’ya özellikle enerji şirketlerini hedef alan yaptırımlarına karşı Moskova yönetimi, ABD’nin diplomatik çalışanlarının sayısını 755 kişi azaltması kararı almıştı. Bu ise, bin 200 civarındaki diplomat ve temsilciliklerdeki çalışanların beşte üçüne denk geliyor.

Rusya’dan bugün yapılan açıklamada ise, ABD’nin hangi diplomat ve çalışanları ülkeden çıkaracağını netleştirmesi istendi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, hangi kişilerin gönderileceğine ABD’nin bizzat karar vermesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın sadece diplomatların gönderilmesini istemediğini vurgulayan Peskov, birçok diplomatik temsilcilikte yerel çalışanlar olduğuna dikkat çekti.

ABD’nin 2013 itibariyle Moskova’daki büyükelçilik ve konsolosluğunun yanı sıra St Petersburg, Yekaterinburg, Vladivostok’taki konsolosluklarında bin 279 çalışanı bulunuyordu. O tarihteki diplomat sayısı 301 iken, 934 kadar da teknik işlerde görevli Rusya vatandaşı bu temsilciliklerde çalışıyordu.