Ryanair, grevdeki İrlandalı pilotlarla anlaştı

Ucuz tarifeli Ryanair havayolu şirketi, İrlandalı pilotları temsil eden Forsa sendikası ile anlaşmaya vardı.

Ryanair şirketinin, pilot sendikası ile vardığı anlama ardından Avrupa genelindeki işçilerin tepkisinin düşmesi umut ediliyor.

Anlaşmanın duyurulması ardından, Ryanair’in Dublin Borsası’ndaki hisseleri yüzde 5.50 oranında arttı.

İrlandalı şirket, şirket ile müzakerelerin yavaşlığına tepki gösteren pilotların iş bırakma eylemleri nedeniyle bu yaz boyunca çok sayıda uçuşu iptal etmek zorunda kaldı.

Dublin merkezli pilotlar, yaz mevsiminin başından beri beş kez 24 saatlik greve gitti.

Sendika yaptığı açıklamada, anlaşmanın bundan böyle Forsa ve pilot temsilcilerinin oylamasına sunulacağını belirtti.

Forsa, müzakereler için arabuluculuk yapanların, tüm tarafları anlaşma nihai bir sonuç kazanana kadar yorum yapmaktan kaçınmaya çağırdığını bildirdi

Ucuz tarifeli havayolu şirketi Ryanair 10 Ağustos günü Avrupa çapındaki ilk pilot greviyle karşı karşıya kalmıştı. Sadece İrlanda’da değil, Almanya, Belçika, İsveç ve Hollanda’daki pilotlar da iş durdurma eylemi yapmıştı.

Perşembe günü yapılan anlaşma, şirket ile Avrupa’nın diğer ülkelerindeki çalışanlarını karşı karşıya getiren çatışmaya da son vermeyecek, ancak İrlandalı pilotların anlaşmaya onay vermesi halinde, şirket yönetimi açısından işçilerle anlaşma konusuna sembolik bir değer taşıyacak.

İrlandalı pilotlarla gerilim son haftalarda tırmanmıştı. Ryanair, 25 Temmuz’da yaptığı açıklamada kış mevsiminde Dublin’deki uçuşlarını yüzde 20 oranında azaltacağını duyurmuştu. Bu da İrlandalı 100 pilot ve 200 mürettebat üyesinin işlerine son verileceği anlamına geliyordu.