Snower: 1930 benzeri global ekonomik kriz olabilir

Almanya’da yayınlanan Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IfW) Başkanı ve ekonomist Dennis Snower, 1930’a benzer dünya çapında bir ekonomik krizin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Günümüzde yaşananların bir ‘Déja-vu’ olduğunu savunan Snower, birçok ülkedeki korunmacı politikaların yanı sıra güvensizlik ve popülizmin yaygın olduğuna dikkat çekti.

ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasını ve Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkış referandumuna da dikkat çeken Dennis Snower, büyük dünya ekonomileri arasında sözü edilen ‘cezalandırma maksatlı gümrükleri’ de örnek gösterdi. Donald Trump’ın Çin’e yönelik yeni gümrük vergileri vaadini hatırlatan Snower, “İşler kötü gittiğinde yeni bir global ekonomik kriz ortaya çıkabilir” uyarısında bulundu.

Snower, Trump’ın ekonomi politikasının finans çevrelerini olumsuz etkilemesi ihtimalinin de krizde payı olacağını kaydetti.

Olası global krizin Avrupa Birliği’nin sorumluluk almasıyla engellenebileceğini de savunan Snower, uluslararası işbirliğindeki tecrübenin dünyaya gösterilebileceğini dile getirdi. Snower, birliğin devamının sağlanmasının ise sosyal Avrupa ile mümkün olabileceğini de sözlerine ekledi.