Sudan’da çatışmalar sürüyor: 100’e yakın sivil öldü

Sudan’da darbe ile sivilleri uzaklaştıran ordu ile eski ortağı Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı 100’e dayandı.

Fiili olarak devletin başında bulunan general Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile Muhammed Hamdan Daglo’ya bağlı paramiliter bir güç olan Hızlı Destek Güçleri silahlarını birbirlerine çevirmeden önce iki haftadır gizli bir çatışma yaşanıyordu.

Ancak son üç gündür şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Başkent Hartum’da silah ve patlama sesleri yükseliyor. Ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda, ordu HDG karargahlarını havadan bombalıyor.

Binlerce üyesi olan HDG, daha önce kanlı Darfur savaşında milis olarak yer aldıktan sonra, resmi olarak Sudan ordusuna bağlandı. Ekim 2021’de ise ordu ile HDG birlikte sivilleri iktidardan uzaklaştırdı.

Çatışmaların arasında kalan siviller ise yine en ağır bedeli ödüyor. Doktorlar Sendikası’na göre 56’sı Cumartesi ve 41’i pazar günü olmak üzere en az 97 sivil öldürüldü. Bunların yarısına yakını başkent Hartum’da öldürüldü.

Sendika, savaşçılar arasında da onlarca ölünün olduğunu belirtirken, bu konuda taraflar herhangi bir bilanço vermedi.

HDG pazar akşamı yaptığı açıklamada savaşı “nihai olarak kazanmak” üzere olduklarını iddia etti. Ancak mevcut durumda hangi gücün nereyi kontrol altında tuttuğunu belirlemek zor görünüyor

HDG havalimanının kontrolünü de ele geçirdiklerini açıklarken, ordu yalanladı. Paramiliterler cumhurbaşkanlığı sarayına girdiklerini duyurdu, bunu da ordu yalanladı.

Uluslararası alanda yükselen ateşkes çağrıları da henüz karşılık bulmadı. Doktolar ve insani yardım kurumları alarm zilleri çalıyor. Zaten en yoksul ülkelerden biri olan Sudan’da günde birkaç saat elektrik veriliyordu. Çatışmaların başından beri ise Hartum’un bazı mahallelerinde elektrik ve su tamamen kesildi.

Şiddetin başlamasından önce Sudanlı 45 milyon kişinin üçte birinden fazlası acil yardıma ihtiyaç duyuyordu.