Suudi Arabistan’a balistik füze saldırısı: 26 yaralı

Yemenli Husi milisleri Suudi Arabistan’a balistik bir füze attı, en az 26 kişi yaralandı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Najran kenti üzerinde bir füzenin vurularak önendiğini açıkladı. Ancak füzenin düşen parçaları nedeniyle 26 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

Husi milislerine bağlı El Masira televizyonu, sınır bölgesindeki Najran kentine atılan füzenin askeri bir kampı hedef aldığını duyurdu.

Husi milisleri son aylarda Suudi Krallığı’na yönelik füze saldırılarını arttırdı. Koalisyon, bu füzelerin çoğunlukla önlendiğini belirtirken, 2015 yılından bu yana 185 füze atıldığını bildirdi.

BARIŞ MÜZAKERELERİ

Son balistik füze saldırısı BM tarafında organize edilen barış müzakerelerine denk geldi. Müzakerelerin bu hafta başlaması bekleniyor ancak henüz açılışı konusunda belirsizlik sürüyor.

Husi isyancıları, müzakereye katılmak için belirledikleri heyetin Sana’da çıkamadığını duyurdu. BM’nin Yemen özel temsilcisi ise Cenevre’de Perşembe günü öngörülen toplantıları iptal ederek, Cuma gününe aldı. Bu müzakereler, başarısızlıkla sonuçlanan Ağustos 2016’daki görüşmelerden bu yana ilk görüşmeler oluyor. 2016’daki görüşmeler aylarca sürmüştü.

DÜNYANIN EN AĞIR İNSANLIK KRİZİ

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.