Suudi Arabistan’da insan hakları savunucularına idam

Batılı hükümetlerin yakın ittifakı olan Suudi Arabistan’da biri kadın beş insan hakları savunucusuna idam cezası istendi. Bazı kaynaklar idamların gerçekleştiğini iddia ediyor.

Suudi Arabistan savcılığı, beş insan hakları savunucusu hakkında idam cezası istedi. Aktivistler, Suudi Arabistan’ın doğusunda hidrokarbür bakımından zengin olan stratejim bir bölgede Şii azınlık arasında tepkileri teşvik etmekle suçlanıyor.

Mahkumlar arasında tanınmış isimlerden biri olan İsra El Ghomgham da bulunuyor. Ghomgham, temel insan hakları alanındaki faaliyetlerle bağlantılı olarak idam edilen ilk kadın olabilir.

Uluslararası Af Örgütü, mahkumiyete sert tepki göstererek, “İsra El Ghomgham ve diğer dört kişi bugün en kötü ceza ile karşı karşıya” dedi.

Af Örgütünün Ortadoğu kampanya müdürü Samah Hadid, Suudi makamlarını idam cezasından derhal vazgeçmeye çağırdı.

Af Örgütü temsilcisi, Ghomgham’ın idam edilmesinin tüm aktivistlerin barışçıl eylemleri ve insan hakları lehine mücadelelerinden dolayı aynı şekilde hedef alınabileceği yönünde “korkunç bir mesaj” göndereceğini belirtti.

İNFAZ EDİLDİ Mİ?

Resmi olmayan bazı Suudi kaynakları, Ghomgham’ın geçen Pazar günü kılıçla infaz edildiğini iddia etti. Ghomgham’ın son sözlerinin ise “Masum olduğum halde beni öldürüyorlar. Allah’tan adalet isteyeceğim” şeklinde olduğu belirtildi. İnfazı henüz resmi olarak doğrulanmadı.

İsra El Ghomgham, 2011 yılından itibaren doğu vilayetindeki hükümet karşıtı eylemleri duyurarak adından söz ettirmişti. Süni hanedanlığı tarafından yönetilen Suudi Krallığı’nın baskıcı politikalarına karşı Şii azınlığın protesto eylemleri doğu vilayetinde yoğunlaşıyor. Ghomgham, 2015 yılı Aralık ayında eşi ile birlikte evinde gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Suudi makamları Haziran ayında kadınların sürücü olması önündeki yasağı kaldırdıktan sonra aralarında Samar Badavi’nin de olduğu bir çok kadın hakları savunucusunu da tutuklamıştı. Kanada büyükelçiliği “ağır endişe duyduklarını” söylediği için iki ülke arasında diplomatik kriz de yaşanmıştı. Suudi Arabistan başta ABD olmak üzere Batılı hükümetlerle geniş ilişkilere sahip. Yemen’de kullanılan silahlar da Batılı iktidarlar tarafından satılıyor.