Trump’ın ‘İsrail-Filistin’ planı yakında açıklanacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaya çözüm iddiasıyla istediği “barış planı”nın önümüzdeki haftalarda açıklanacağı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kansas ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “İki buçuk yıl boyunca bölgede geniş istişarelerde bulunduk ve vizyonumuzu önümüzdeki haftalarda sunacağımızı düşünüyorum” dedi.

Pompeo, “Dünyanın bunu geleceğin üzerinden inşa edileceği temeller olarak göreceğini umuyorum” diye ekledi.

Bunun “zor bir problem” olduğunu belirten Pompeo, sonuçta her iki halkın kendilerinin sorunu çözmesi gerekeceğini belirtirken, “Ama bunun üzerinde yoğun çalıştık” ifadelerini kullandı.

Bu açıklama, bu planın temel aktörlerinden biri olan Trump’ın danışmanı Jason Greenblatt’ın istifasından bir gün sonrasına denk geldi. Greenblatt, Trump’ın damadı Jared Kushner ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ile birlikte planın hazırlığında yer aldı.

Greenblatt’ın istifası, çok sayıda gözlemci tarafından ABD’nin kendi vizyonunu dayatmada yaşadığı zorlukların kabul edilmesi olarak değerlendirildi. Gözlemciler, pastanın büyük parçasının İsraillilere verileceğini tahmin ediyor.

Filistinli yönetici Hanan Aşrawi, Greenblatt’ın istifasının Trump’ın planının “nihai başarısızlığının itirafı” olarak yorumladı.

Plan, 2017 baharından bu yana büyük bir gizlilik içerisinde hazırlanıyor. Daha önce de planın açıklanacağı duyurulmuş ancak her defasında ertelenmişti.