Trump’tan Türkiye’ye: Taviz vermeyeceğiz!

ABD Başkanı Donald Trump, rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında Türkiye’ye herhangi bir taviz verilmeyeceğini açıkladı.

Türkiye ile yaşanan krize ilişkin Reuters haber ajansına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’de tutuklu Türk vatandaşı olan Ebru Özkan’ın Temmuz ayında serbest bırakılması için yapılan bir anlaşmaya dikkat çekti.

Özkan’ın serbest bırakılması için ABD’nin İsrail nezdinde devreye girdiğini söyleyen Trump, bunun karşılığında Rahip Brunson’ın bırakılacağı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la anlaştığını düşündüğünü ifade etti.

Verdiği sözü tuttuğunu belirten Trump, “Erdoğan’ın istediği bir kişinin serbest kalmasını sağladım. Ondan da bu masum ve harika adamı serbest bırakmasını bekliyorum” dedi.

İsrail yönetimi de Özkan’ın serbest bırakılması için Trump’ın kendilerinden talepte bulunduğunu doğrulamıştı. Özkan, 15 Temmuz’da Türkiye’ye sınırdışı edilmişti. Ancak Ankara rejimi, Brunson karşılığında böyle bir pazarlık olmadığını savundu.

Trump, “Türkiye’nin yaptığı üzücü. Bence korkunç bir hata yapıyorlar. Ödün verilmeyecek. Rahip Brunson büyük bir vatansever olacak.”

Türkiye’yi ve Türk halkını sevdiğini ancak işlerin artık ABD açısından tek taraflı yürümeyeceğini dile getiren Trump, Türkiye’ye yönelik yaptırımların Avrupa ekonomileri veya gelişmekte olan piyasalara zararı konusunda endişeli olmadığını söyledi. Trump, “Hiç endişeli değilim. Doğru bir adımdı” dedi.

ABD Başkanı 17 Ağustos günü Twitter üzerinde yayınladığı bir mesajda şu ifadeleri kullanmıştı: "Türkiye ABD’den yıllarca faydalandı. Şimdi de muhteşem Hristiyan rahibimizi bırakmıyorlar. Kendisinden bizi vatansever bir rehine olarak temsil etmesini istemek durumunda kalıyorum. Masum bir insanın serbest kalması için karşılığında hiçbir şey vermeyeceğiz. Biz Türkiye'den kesintiye gideceğiz"

Washington yönetimi 1 Ağustos’ta İçişleri ve Adalet Bakanlarına, yaptırım uyguladı. Bakanların mal varlıkları donduruldu, Amerikalıların bu iki bakanla iş yapması yasaklandı.

Trump, 10 Ağustos günü Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi koydu. Trump Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı: "Türk lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla değer kaybederken, Türkiye'den çelik ve aluminyum ithalatında gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasına onay verdim! Alüminyumda oran yüzde 20, çelikte de yüzde 50. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil!"