Trump: Yakında Talibanlarla görüşeceğim

ABD Başkanı Donald Trump, Taliban hareketi ile imzalanan anlaşma ardından yakında Taliban yöneticileri ile görüşeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, “Bizzat kendim Taliban yöneticileri ile göreceli olarak kısa bir zamanda görüşeceğim” dedi.

Talibanların “bunun bir zaman kaybı olmadığını göstermek için bir şeyler yapmak istediğinden” emin olduğunu ifade eden Trump, “Eğer işler kötü giderse, geri döneceğiz” diye ekledi.

Trump, eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un anlaşma için “kabul edilemez” şeklindeki eleştirisi sorulduğunda, “Kimse 19 yıl sonra bu anlaşmayı eleştirmemeli. Bizim dünya için yaptığımız inanılmazdır” diye savundu.

Washington ile Taliban hareketi, Cumartesi günü Katar’ın Doha kentinde 19 yıllık savaş ve işgale son verme umuduyla bir anlaşmaya imza attı. Bu anlaşma, Taliban hareketinin bir haftalık “şiddeti azaltma” sürecinin sonunda yapıldı.

Anlaşma çerçevesinde 135 gün içerisinde ABD ve İttifakları Afganistan’daki asker sayısını 8 bin 600’e düşürecek. Kalan güçler de 14 ay içerisinde çekilecek.

Anlaşma kapsamında ayrıca taraflar arasında tutuklu takası da yapılacak. Sayılarının binlerce kişi olduğu belirtiliyor.

ABD-Taliban anlaşması, 10 Mart’tan itibaren Afgan hükümeti ile Talibanlar arasında da barış müzakerelerinin başlamasını öngörüyor. Anlaşma bu açıdan henüz biçimi ve çerçevesi belirsiz olan barış sürecinin başlangıcını ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doha’da yaptığı açıklamada Talibanları “El Kaide bağlarını koparma taahhüdüne sadık kalmaya” çağırdı. Pompeo, Talibanlar sözlerini tutmazsa ABD’nin “anlaşmayı iptal etmekte tereddüt etmeyeceğini” bildirdi.