Tüberküloz ölümleri: Birçok bölge tedavi imkanlarından mahrum

26-29 Ekim tarihleri arasında İngiltere’nin Liverpool şehrinde 47’incisi düzenlenen Uluslarası Solunum Yolu Hastalıkları Konferansı’nda özellikle tüberküloz hastalığıyla mücadele konusu öne çıktı.

2015 yılında günde 5 bine yakın kişinin (yılda 1,4 milyon) yaşamını yitirmesine yol açan hastalığın en dikkat çeken türü ise antibiyotiklere karşı dirençli olan ve ‘Çok İlaca Dirençli Tüberküloz (Multi-drug-resistant tuberculosis , MDR-TB)’e karşı alınacak önlemler de tartışıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2015 yılında 10,4 milyon insan tüberküloza yakalanırken, 2014 ile 2015 yılları arasında hastalığa yakalanma oranı yüzde 1,5 geriledi. Ancak uzmanlar bu oranın yıllık yüzde 4 ile 5 arasında olmasının hedeflenmesini istiyor.

WHO Tüberkülozla Mücadele Programı yöneticisi Mario Raviglione’ye göre, 2035 yılında tüberküloz hastalığının tümüyle bitirilebilmesi için yıllık yüzde 5 bir azalmaya ihtiyaç var.

Liverpool’da yapılan konferansta ise özellikle MDR-TB türü tüberkülozla mücadele edilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Konferansta açıklanan verilere göre, 2015 yılında MDR-TB türünden ötürü tedavi edilmesi gereken 580 bin kişiden sadece 120 bini tedaviye başlayabildi. Buna neden olarak ise birçok yoksul ülkedeki yetersiz sağlık hizmetleri gösteriliyor.

Konferansta tüm bu olumsuzluklara rağmen MDR-TB’nin tedavisinde her beş hastadan dördünün iyileşmesinin ‘bugüne kadarki en yüksek başarı düzeyini’ gösterdiği vurgulandı.