Tunus’ta seçmenlerin sadece yüzde 8,8’i sandık başına gitti

Tunus’ta neredeyse tüm yetkilerinden mahrum bırakılan parlamento seçimlerinde seçmenlerin sadece yüzde 8,8’i sandık başına gitti.

Tunus’ta 2011’deki devrimden bu yana en düşük katılımlı seçimler gerçekleşti. Cumartesi günü parlamentoyu yenilemek için yapılan seçimlerde ezici bir çoğunlukla boykot edildi.

Üç hafta süren seçim kampanyasında sokaklarda çok az sayıda adayın afişleri göze çarparken, televizyonlarda da ciddi bir tartışma yaşanmadı. Halk ise daha çok hayat pahalılığı karşısında endişeliydi.

Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Buasker, cumartesi günü saat 18.00 itibariyle sandık başına gidenlerin oranının yüzde 8,8’de kaldığını açıkladı.

İlk sonuçların pazartesi günü açıklanması bekleniyor. Genel seçimlere katılım, geçen yaz yapılan düşük katılımlı referandumdan bile daha düşük oldu. Anayasa’yı değiştirmek için yapılan referandumda seçmenlerin sadece yüzde 30,5’i sandık başına gitmişti.

Neredeyse tüm yetkileri kendinde toplayan Cumhurbaşkanı Kais Said, aylarca süren kurumsal blokajın ardından 25 Temmuz 2021’de parlamento çalışmalarını dondurmuştu.

PARLAMETONUN BİR İŞLEVİ KALMADI

Yeni parlamentonun 217 sandalye yerine 161 sandalyeden oluşması gerekiyor. Yeni vekiller artık cumhurbaşkanını görevden alamayacak, hükümetin eylemlerini kontrol edemeyecek ya da kınayamayacak. Bundan böyle bir yasa teklif etmek için 10 vekil gerekecek. Cumhurbaşkanının kendi yasalarını kabul ettirmesi için önceliği olacak. Vekiller ayrıca herhangi bir dokunulmazlıktan faydalanamayacak ve bazı koşullarda seçmenler tarafından görevlerinden alınabilecekler.

Tunus Demokratik Geçiş Gözlemevi’ne göre 1058 adayın yarısı öğretmen veya orta düzeyli memurlardan oluşurken, kadınlar adaylıklarını koyanların yüzde 15’inden azını temsil ediyor. Oysa daha önce adaylıkta cinsiyet eşitliği zorunluydu.

Seçimler aralarında İslamcı Ennahda dahil olmak üzere siyasi partilerin çoğunluğu tarafından boykot edildi.  Yakın zamanda Kais Said’in politikalarına karşı çok eleştirel olan güçlü merkezi sendika UGTT de genel seçimleri gereksiz buldu.