Uruguay Philip Morris’e karşı davayı kazandı

Sigara tüketimini düşürmeyi amaçlayan Uruguay, İsviçre-Amerikan ortaklığı sigara devi Philip Morris’e karşı hukuk mücadelesini kazandı.

Uruguay hükümeti, 2010 yılında aldığı kararla Philip Morris şirketinin  sigara markalarının sadece kısıtlı sayıda çeşitlerinin satılması ve uyarıcı mesajların paketlerin en az yüzde 80’ini kaplaması zorunluluğu getirmişti. Philip Morris şirketi ise bu karara karşı Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde (ICSID) 25 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

Mahkemenin gördüğü davada, Philip Morris’in tazminat talebi reddedilirken, Uruguay yönetiminin getirdiği kısıtlamaların haklı olduğuna hükmedildi.

Kendisi de doktor olan ve 2005-2010 yılları arası ile 2015 yılından bu yana tekrar seçilen Uruguay Devlet Başkanı Tabaré Vazquez, 2006 yılında kamuya açık alanlarda sigara yasağının getirilmesini sağlamıştı.

Philip Morris’in ürettiği mentol ve diğer aromalı sigaralara yasak getiren Avrupa Birliği kararına karşı Avrupa Adalet Divanı’nda açtığı davanın Mayıs ayındaki kararında da yasaklar haklı bulunmuştu.