Venezuela’da kriz: İki muhalif lider tutuklandı

Sosyalist iktidar ile sağcı muhalefet arasındaki gerginliklerin devam ettiği Venezuela’da daha önce ev hapsinde olan iki muhalif liderin tutuklandığı duyuruldu.

Venezuela Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, ülkeden kaçmayı planladıkları iddia edilen Leopoldo Lopez ile Antonio Ledezma’nın tutuklandığı bildirildi.

Lopez ve Ledezma’nın kaçma planı yaptıkları belirtilen açıklamada, bu bilginin istihbarat servislerince elde edildiği kaydedildi. Açıklamada, iki muhalif liderin ‘siyasete karışmama’ yönündeki ev hapsince öngörülen yasağa uymadıkları da eklendi.

Leopoldo Lopez, daha önce yolsuzluk suçlamasıyla ceza almışken, 2014 yılında 43 kişinin yaşamını yitirdiği gösterileri organize ettiği gerekçesiyle 14 yıl hapse mahkum edilmişti.

Başkent Caracas’ın belediye başkanlığı görevini yürüten Antonio Ledezma hakkında ise yolsuzluk ve suç örgütü kurmakla suçlanmıştı.

Lopez ve Ledezma Nisan 2015’ten bu yana ev hapsinde tutuluyorlardı.

Sosyalist cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya karşı muhalefeti örgütleyen Demokratik Birlik Masası (MUD) adlı ittifaktan yapılan açıklamada ise, tutuklamaların yasadışı olduğu savunuldu. MUD, yarın başkent Caracas’ta Pazar günü seçilen Kurucu Meclis’i protesto etme kararını da duyurdu.