WAPO: Trump’ın Savunma Bakanı olarak general Mattis seçildi

8 Kasım’da ABD başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump’ın kabinesinde Savunma Bakanlığı görevine ‘şahin’ olarak adlandırılan eski generallerden James Mattis’i öngördüğü bildirildi.

Washington Post gazetesinin haberinde, daha önce eski CIA Başkanı David Patreaus üzerinde duran Trump’ın Savunma Bakanı olarak James Mattis’i atamayı  planladığı iddia edildi. Haberde, Trump’ın ekibinin Çarşamba günü yaptığı, ‘bu hafta içinde kabineye yönelik başka atama yapılmayacağı’ yönündeki açıklaması hatırlatılırken, Mattis ile ilgili kararın önümüzdeki hafta duyurulacağı savunuldu.

Donald Trump’ın kabineyi belirleyen ekibi adına Twitter’den yapılan açıklamada ise, “Henüz bir karar alınmadı” ifadesine yer verildi.

2013 yılına kadar ABD ordusunda faal olan James Mattis, son olarak Merkez Kuvvetler Komutanı olarak görevlendirilmişti.

Kamuoyunda ‘stratejist’ ve ‘şahin kanattan’ olarak bilinen Mattis’in bakan olabilmesi için Kongre’nin onayını alması gerekiyor. ABD yasalarına göre, ordudan ayrılan bir kişinin kabineye girebilmesi için bu görevin üzerinden en az 7 yıl geçmesi gerekiyor. 1950’de Savunma Bakanı olan general George C. Marshall, ABD’de Kongre tarafından bakan olabilmesi için izin verilen yegane asker olarak biliniyor.