WFP: Yemen’de 1,5 milyon çocuk açlık içinde

İç savaşın bir buçuk yılı aşkın bir süredir devam ettiği Yemen’de milyonlarca çocuğun açlıkla karşı karşıya olduğu, yüz binlercesinin ise tedavi edilmemeleri halinde ölüm riskinin olduğu uyarısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından düzenlenen basın konferasında, 26 milyon nüfuslu Yemen’de nüfusun yarısının gıda sorunu yaşadığına dikkat çekildi.

Beslenme sorunu olan çocuklara değinilen konferansta, yetersiz beslenen çocukların sayısının 1,5 milyon civarında olduğu belirtildi. 370 bin kadar çocuğun ise ‘ağır beslenme sorunu’ yaşadığına vurgu yapılan konferansta, bu sayının ‘ölmemeleri için acilen tedaviye ihtiyaç duyan’ çocuklara dair olduğu kaydedildi.

Konferansta konuşan WFP yetkilisi Bettina Lüscher, Yemen’deki her iki çocuktan birinin beslenmeye bağlı yetersiz büyüme sorunu yaşadığına dikkat çekti. Maddi yetersizlikler nedeniyle Yemen’de dağıttıkları yemeklerin sayısının düşürülmek zorunda kaldıklarını söyleyen Lüscher, sadece 6 milyon kişiye yiyecek verilebildiğini dile getirdi.

WFP yöneticisi, önümüzdeki yılın Mart ayına kadar Yemen’e gıda yardımlarının devam ettirilebilmesi için en az 257 milyon dolar fona ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için üye ülkelerin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Yemen’de Mart 2015’te Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun da dahil olduğu iç savaşta Şii Husiler ile Devlet Başkanı Mansur Hadi yanlısı güçler arasında barış çabaları sonuç vermemişti.