WHO’dan Mpox vakaları nedeniyle uluslararası alarm

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'da yeniden ortaya çıkan Mpox (maymun çiçeği) vakaları karşısında en üst düzeyde uluslararası sağlık alarmı verdi.

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenlediği bir basın toplantısında “Bugün acil durum komitesi toplandı ve bana, kendi görüşüne göre, durumun uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim” dedi. WHO Başkanı, “Bu hepimizi ilgilendirmesi gereken bir durumdur” diye ekledi. 

Geçici bir uzmanlar komitesinin tavsiyesi üzerine uluslararası bir halk sağlığı acil durumu başlatabilecek yetkiye sahip tek kişi WHO Başkanı durumunda. 

Uzmanlar grubunun başkanı Dimie Ogoina gazetecilere yaptığı açıklamada, bu komitenin toplantıya katılan 15 üyesinin “hepsinin” uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan etmek için gerekli kriterlerin karşılandığını düşündüğünü söyledi.

WHO, 2022 yılında klad (grup) 2b tarafından taşınan bir mpox salgını tüm dünyaya yayıldığında böyle bir karar almıştı.

Ancak Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) ortaya çıkan ve şu anda Afrika ile sınırlı olan mevcut salgın, daha bulaşıcı ve tehlikeli bir virüsle başlayarak kendine özgü özelliklere sahip. Bu durum, Clade 1 ve daha da tehlikeli bir varyant olan Clade 1b'den kaynaklanıyor. Ölüm oranı %3.6 olduğu tahmin ediliyor. 

Salı günü Afrika Birliği'nin sağlık ajansı, kıtada büyüyen mpox salgını karşısında en yüksek alarm seviyesi olan “halk sağlığı acil durumu” ilan etti ve yayılmasını durdurmak için “açık bir eylem çağrısı” yayınladı.

Afrika CDC sağlık ajansı tarafından geçen hafta yayınlanan verilere göre, Ocak 2022'den bu yana 16 Afrika ülkesinde, eskiden maymun çiçeği olarak bilinen toplam 38.465 hastalık vakası kaydedildi ve 2024'te bir önceki yıla göre vakalarda %160'lık bir artış da dahil olmak üzere 1.456 ölüm gerçekleşti.

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus gazetecilere verdiği demeçte, “Önümüzdeki günlerde ve haftalarda WHO, küresel yanıtı koordine etmeye, etkilenen ülkelerin her biriyle yakın bir şekilde çalışmaya ve bulaşmayı önlemek, enfekte olanları tedavi etmek ve hayat kurtarmak için sahadaki varlığından yararlanmaya kararlıdır.” dedi.

Ghebreyesus, şu uyarıda bulundu: “Farklı ülkelerde, farklı bulaşma şekilleri ve farklı risk seviyeleri olan farklı cladelara sahip birkaç salgınla karşı karşıyayız”.

Ghebreyesus, “Geçtiğimiz ay, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne komşu olan ve daha önce hiç mpox bildirilmemiş dört ülkede yaklaşık 90 Clade 1b vakası rapor edilmiştir” diyerek bu ülkeleri şöyle sıraladı: Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda.

Rotterdam'daki Hollanda Erasmus Üniversitesi'nde profesör olan Marion Koopmans’a göre küresel düzeyde maksimum alarm ilan edilmesi “WHO'nun acil durum müdahaleleri için fonlara erişmesini sağlayabilir. Geri kalanlar için aynı öncelikler devam etmektedir: teşhis kapasitesine, halk sağlığı müdahalesine, tedavi desteğine ve aşılamaya yatırım yapmak. Bu kolay olmayacak.”