WHO: Mpox yeni Covid değil

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge, dünyanın mpox hakkında zaten “çok şey” bildiğini, bu nedenle “yeni Covid” olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Hans Kluge yaptığı açıklamada “Mpox yeni Covid değil. İster Orta ve Doğu Afrika'daki mevcut salgının nedeni olan mpox clade 1 olsun, isterse de dünya çapında 2022 salgınının nedeni olan mpox clade 2 olsun” dedi. 

“Klad 2 hakkında zaten çok şey biliyoruz, ancak hala klad 1 hakkında daha fazla şey öğrenmemiz gerekiyor” diye ekleyen Kluge, “Mpox ile nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz” vurgusunda bulundu. 

Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'yı da etkileyen klad 1b tarafından taşınan Mpox'un Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) yeniden ortaya çıkması, WHO'nun 14 Ağustos'ta en üst düzeyde uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesine yol açtı. 

WHO, 2022 yılında o zamanlar klad 2b tarafından taşınan bir mpox salgını tüm dünyaya yayıldığında böyle bir karar almıştı. Alarm Mayıs 2023'te kaldırılmıştı.

Eskiden maymun çiçeği olarak bilinen virüs, 1958 yılında Danimarka'da araştırma amacıyla yetiştirilen maymunlarda keşfedilmişti. İlk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (eski adıyla Zaire) insanlarda keşfedilmiş ve daha önce Kongo Havzası klade, daha sonra klade 1 ve son olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde varyant 1b'nin keşfinin ardından şimdi de klade 1a olarak biliniyor. 

WHO’nun Avrupa ofisinden Dr. Catherine Smallwood, “Klad 1a, eskiden Kongo Havzası kladı olarak bilinen kladdır” derken, hastalara genellikle enfekte hayvanlar tarafından bulaştırıldığını ifade etti. 

Smallwood, “Klad 1b'nin zoonotik bulaşmasını izole etmedik veya tespit etmedik” dedi. 

Uzmana göre, “bu nedenle virüsün yalnızca insan nüfusu içinde dolaşan bir türü gibi görünüyor ve virologlar tarafından tespit edilen bazı viral değişiklikler bize bunun insanlar arasında daha etkili bir şekilde bulaşabileceğini gösteriyor”. 

Cenevre'deki WHO sözcüsü Tarik Jasarevic, “Klad 1’in klad 2’den daha tehlikeli olduğunu biliyoruz” derken, uzmanlar şimdi klad 1a ve klad 1b arasında ciddiyet açısından gerçek bir fark olup olmadığını bulmaya çalışıyorlar.  

 

Jasarevic, “Hızla yayılan klad 1b'yi daha yeni keşfettik ancak ne kadar ciddi olduğundan henüz emin değiliz” diye ekledi.