WWF: Asya’da yeni yollar kaplanları tehdit ediyor

Asya kıtasında sayıları son yüz yılda 100 binden 4 bine kadar düşen kaplanların önümüzdeki yıllarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları duyuruldu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayınlanan son rapora göre, Asya’nın 12 ülkesiyle Rusya’nın Sibirya bölgesinde doğal ortamda yaşayan kaplanların sayısı 4 bine kadar geriledi.

WWF’ye göre, Asya ülkelerinde yapılması planlanan 11 bin kilometrelik kara ve demiryolu nedeniyle kaplanların yaşam alanları daha da azalmış olacak. Bu da geriye kalan kaplanların yok olma tehlikesini beraberinde getirecek.

İnşa edilecek yeni yollarla birlikte kaplanların doğal yaşam alanlarının daha küçük parçalara bölüneceği uyarısı yapılan raporda, kaplanların daha fazla izole olmalarına yol açılacağına dikkat çekildi.

WWF’ye göre, Asya’nın 12 ülkesiyle Sibirya’da doğal alanlarda yaşayan kaplanların sayısı 20’inci yüzyılın başında 100 bin civarında idi. Rapora göre, son yıllarda kaplanların sayısının ilk kez artma eğiliminde olduğu, ancak yeni yol yapımlarının bu trendi tersine çevireceği uyarısı yapıldı.