ZDF ekibine saldıran aşırı sağcı meğer sivil polismiş!

Geçtiğimiz hafta Başbakan Merkel’in Dresden ziyaretinde aşırı sağcıların gerçekleştirdiği protesto gösterisini görüntüleyen ZDF ekibine saldıran kişinin sivil polis olduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz Perşembe günü başbakan Angela Merkel, ülkenin doğusunda bulunan Sachsen eyaletini ziyaretini sırasında sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve İslam ve yabancı karşıtı Pegida üyesi gruplar tarafından protesto edilmişti.

"Merkel gitmeli" ve "Defol" gibi pankartlar açan grup, başbakan Merkel’i Dresden kentine girişi sırasında yaptığı protestolu karşılamada olayı görüntülemeye çalışan devlet televizyon kanalı ZDF’nin ekibi de saldırıya uğramıştı.

ZDF ekibine “Yalancı basın” diyerek saldırmaya çalışan ve görüntü almasına izin vermeyen Pegida üyesinin ise Sachsen Eyaleti Emniyet Müdürlüğü (LKA)’da görev yapan bir sivil polis olduğu ortaya çıktı. Sivil giyimli aşırı sağcı polisin ZDF ekibini protesto sırasında görev yapan polislere şikayet etmesi üzerine muhabir ve kamaran bir süre polis tarafından alı konulmuştu.

ADALET BAKANI: OLAY AYDINLATILMALI

Skandalın yaygın basında yer alması üzerine bugün yazılı açıklama yapmak zorunda kalan Sachsen Eyaleti İçişleri Bakanlığı, söz konusu kişinin Merkel’i protesto gösteri sırasında görevde olmadığını öne sürdü. Ancak DPA’ya konuşan Adalet Bakanı Katarina Barley ise olayın bütün yönleriyle ortaya çıkartılıp aydınlatılması gerektiğini söyledi.

Alman muhalefeti üyesi siyasetçiler de Dresden polisini haber için görev başındayken basın elemanlarını engellemek ve onları boş yere alı koymaktan dolayı suçluyorlar. Sol Parti’nin Sachsen Eyaleti Milletvekili Enrico Stange, polisin basına yönelik engellemesini kınayarak, İçişleri Bakanlığın ayrıntılı bir açıklama yapmasını istedi. Benzer bir talep Yeşiller Partisi üyesi siyasetçiler tarafından da dile getiriliyor.

Eleştirilerin hedefindeki Dresden polisi ise suçlamaları ret ediyor. Kentin polis sözcüsü Thomas Geither “İşimizi tamamen doğru yaptığımızı söylemeyiz. Polis birimleri içerisinde Pegida yanlısı bazı kişilerin olması kadar doğal bir şey yok, çünkü polis bu toplumun üyelerinden çıkıyor” diye konuştu.

Almanya’da güvenlik birimleri içerisinde bazı odakların aşırı sağcı parti ve ırkçı gruplarla ilişkisi yeni değil. Son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında ülkenin iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen’in ırkçı parti AfD’nin lideriyle sık sık görüştüğü ortaya çıkmıştı. Maaßen’in o görüşmelerde AfD’nin istihbarat tarafından izlenmemesi için öğütler verdiği bizzat eski bir AfD’li yönetici tarafından dile getirilmişti.