10 Ekim şehitleri anıldı: İktidar katliamın ortağıdır

10 Ekim şehitleri için düzenlenen anma etkinliğinde, AKP-MHP iktidarının katliamın ortağı olduğu vurgulandı.

Ankara Gar Meydanı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde Türk devleti destekli DAİŞ çeteleri tarafından katledilen 104 kişi, katledildikleri yerde anıldı.

 Katledilenlerin yakınları, katliamda yaralananlar, siyasi parti ve meslek örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim Der) öncülüğünde Ulus metro çıkışında toplandı. Kitle, katliamın yaşandığı yere doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” sloganı atıldı.

 Gar önüne kadar süren yürüyüşün ardından, katliamın yaşandığı saat olan 10.04’te saygı duruşu yapıldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkan İhsak Kocabıyık, 8 yıldır adalet aradıklarını belirtti. Kocabıyık, "8 sene önce IŞİD’li iki canlı bomba bütün kontrollerden geçerek, ellerini kollarını sallayarak başkentin göbeğine kadar gelip kendilerini patlattı. 104 canımız hayatını kaybetti. 500’den fazla kişi yaralandı. Yargılama sürecinde ortaya çıktı ki -Marquez'in Kırmızı Pazartesi kitabında anlatıldığı gibi- devletin güvenlikle ilgili bütün kurumlarının bilgisi olduğu katliam adım adım gelmiş. Bir devlet düşünün ki kendi insanına karşı yapılan katliama sessiz kalsın” ifadelerini kullandı.

'AYDINLATACAK BİLGİLER YOK SAYILDI'

Kocabıyık, “Avukatlarımızın binbir zahmetle ortaya koyduğu deliller yok sayıldı. Katliamı aydınlatabilecek nitelik taşıyan devletin kendi soruşturmaları, istihbarat raporları görmezden gelindi. Emniyet Müdürlüğü mahkemenin kendisinden istediği bilgiler için yok demeye bile tenezzül etmedi, cevap vermedi. Katliamın olduğu yere bir anıt yapılsın, bu anıt bizim yasımız olsun, toplumsal hafızamızda 10 Ekim Katliamı’nı unutturmasın istedik” diye konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise iktidarın katliamın ortağı olduğunu söyledi. Bozgeyik, "Bizim esas adalet mücadelemiz, hukuk mücadelemiz bu katliama yol verenlerin yargı önüne çıkartılması ve adaletin sağlanması içindir" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da "8 yıl önce bu meydanda yaşanan katliam aslında bugün bize yaşatılmaya çalışılan, bugün bize dayatılan, Türkiye’ye giden yolun taşlarından bir tanesiydi" dedi.

YEŞİL SOL, DEVLETİN ROLÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Ankara Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

 Açıklamada, "Katliam anında, alanda ilk yardımla kurtarılabilecek insanlara kolluk kuvvetleri tarafından gaz ve su sıkılmış, etrafta onlarca hastane varken yüzlerce yaralının olduğu alana ambulanslar hızlı müdahale edememiştir. Miting günü, alanda on binlerce yurttaş toplanmışken, trafik uygun vakitte kesilmemiş, adım başı kimlik kontrolünün yapıldığı bir ülkede, arama noktaları devre dışı bırakılmıştır" denildi.

"Türkiye kamuoyu ve aileler katliamın gerçek sorumlularının yakalanmasını ve gerekli hukuki sürecin işletilmesini beklerken yetkililer ‘kokteyl örgüt’ diyerek davadaki ilk karartmayı yapmışlardır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "İktidar kamu görevini yerine getirmek yerine yaşamını yitirenlerin yakınları ve adalet isteyenleri susturmaya çalışmaktadır" diye kaydedildi.