15 Şubat öncesi yedi kentte gözaltı terörü

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo sonucu 15 Şubat 1999’da esaret altına alınışının 23’üncü yıldönümünde birçok kentte gözaltı terörü estirildi.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde Türk devlet güçleri tarafından düzenlenen baskınlarda onlarca kişi gözaltına alındı. Baskınlar Adana, Mersin, Ağrı, Batman, Van, Siirt ve Şırnak’ta gerçekleşti.

SİİRT

Siirt’te Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) binasına sabah saatlerinde yapılan baskında derneğe ait materyallere el konuldu. Eş zamanlı olarak dernek yöneticileri ve kentteki Kürt siyasetçilerin evlerine baskın yapıldı.

Siirt TUAYDER Eşbaşkanı Muhsine Özhan, dernek yöneticisi Necmeddin Yur, derneğin eski yöneticisi Resul Arslan, Barış Anneleri Meclisi’nden Maşallah Arslan, Taybet Tekin, Hediye Suçin, Vetha Kaçar, HDP eski Merkez İlçe Eşbaşkanı Emine Aşkara gözaltına alındı.

Siirt’in Eruh ilçesinde kalp ve böbrek hastası Kanite Dayanan gözaltına alınırken, evde bulunan çocuklar da polis tarafından tehdit edildi. Gözaltı gerekçesi açıklanmadı.

ŞIRNAK

Şırnak merkez ve ilçelerinde ev baskınları yapıldı. Cizre’de gazeteci Zeynep Durgut’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Silopi’de özel harekat polisleri, Rıdvan Özmen, Doğan Şavluk, Nesim Sayın, Selahattin Ormanlı ve Ziya Durmuş'u gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesi açıklanmadı.

BATMAN

Batman'da HDP Gençlik Meclisi üyesi Ferman Akbulut ve Agit Şahin, evlerine düzenlenen baskınlarda gözaltına alındı.

VAN

Van’da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında onlarca kişi gözaltına alındı.  Hafta sonu gözaltına alınan HDP Gençlik Meclisi üyesi 4 kişi ile birlikte sayının 24’e yükseldiği öğrenildi.

Bir hafta önce gün önce Van’ın Gürpınar ve Çatak ilçelerinde “Örgüte yardım ettikleri” gerekçesiyle gözaltına alınan 7 kişi ise Van Adliyesi’ne sevk edildi.

AĞRI

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde Jandarma ve polisler tarafından yapılan ev baskınlarında en az 6 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların Akçevre (Tapêxerç) köyünden Ali Yaşar, Hacı Halit (Hecî Xalit) köyünden İbrahim Turan ve Nuri Sarı, Yörükaltı (Darik) köyünden İsmail Mert ile Yıldırım (Koço) köyünden Cengiz Vertan olduğu öğrenildi.

ADANA

Adana'da yapılan eş zamanlı ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı sayısı öğrenilemedi. Baskın sırasında evler yağmalandı.

MERSİN

Mersin’de “Eylem hazırlığı” iddiasıyla 52 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 12 Şubat'tan bu yana kentte yapılan ev baskınlarında şimdiye kadar en az 43 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Serkan Şahin keyfi ve hukuksuz gözaltı işlemleri ile psikolojik baskı ve tehditlerden dolayı 12 Şubat'ta açlık grevi eylemi başladı. Ramazan Yıldırım ve bir grup gencin de 14 Şubat itibariyle açlık grevine başlayacağı öğrenildi.