18 ilde 90'ı aşkın kişi gözaltına alındı

Türk İçişleri Bakanlığı’na yönelik Ölümsüzler Taburu’nun fedai eylemi ardından 18 ilde düzenlenen keyfi ve sistematik operasyonlarda 90’aı aşkın kişi gözaltına alındı.

1 Ekim günü sabah saatlerinde Ankara’da ultra güvenlikli İçişleri Bakanlığı’na yönelik Ölümsüzler Taburu’nun fedai eylemi ardından gözaltı furyası başlatıldı.

2 Ekim günü İstanbul ve Kırıklareli’de özellikle Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) hedef alan siyasi soykırım operasyonlarında en az 20 kişi gözaltına alındı ve soruşturmaya gizlilik kararı getirildi. Gözaltına alınanların avukata erişimi de 24 saat boyunca yasaklandı.  

3 Ekim sabahı Şirnex’in Cizîr ilçesine bağlı Cudi Mahallesinde sabah saatlerinde polisler tarafından yapılan ev baskınları yapıldı.

Bu baskınlarda Birca Belek Dil ve Kültür Eşbaşkanı Fatma Gizleyici gözaltına alındı, herhangi bir gerekçe sunulmadı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 3 Ekim günü saat 08.30 itibariyle 13 bin 440 polisin katılımı ile operasyonlar başlatıldığını duyurdu. Bu siyasi soykırım operasyonlarında Mersin, Wan, Riha, Mêrdîn ve Aydın’da 12 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Yerlikaya, Riha merkezli Mêrdin, Amed, Dilok, Mersin, Şirnex, İstanbul, Bursa, Êlih, Denizli, Adana, Kayseri, Antalya, Konya, Isparta ve Kocaeli olmak üzere 16 ilde ise 55 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Türk devlet kaynaklarına göre 2 ve 3 Ekim’de gözaltına alınanların sayısı 90’a yaklaştı.