2022’de 1452 kişiye gözaltında şiddet ve kötü muamele

İHD'nin 2022 yılı hak ihlalleri raporunda, 1452 kişinin gözaltında şiddet ve kötü muameleye maruz kaldığı açıklandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) 2022 yılı hak ihlalleri izlemem raporunu İHD Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek açıkladı. Toplantıya, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı. Toplantıda raporu İHD Genel Sekreteri Hüseyin Balaban okudu. 

Türkiye'nin altına imza attığı sözleşmeleri uygulamadığını belirten Balaban, bundan dolayı birçok alanda hak ihlalleri yaşandığını söyledi.

Balaban, hasta tutsakların ölüme terk edildiğini belirterek, “Cumartesi Anneleri eylemine yönelik hukuksuz yasaklamalar halen varlıklarını devam ettirmektedir. Bu nedenle özellikle '90'larda kaybetme politikasının sürdüğünü söylemek, çok doğru olacaktır. İşkence, maalesef ki devam etmektedir" dedi.

Balaban, toplumun sürekli baskı altına tutulmaya çalışıldığını ve en demokratik eylem ve etkinliklerde insanlara davalar açıldığını söyledi.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK ) “cezaevinde kalabilir” raporu nedeniyle birçok tutsağın yaşamını yitirdiğin belirten Balaban, iktidarın kullandığı şiddet ve nefret söylemleri nedeniyle kadın ve çocukların şiddet gördüğünü altını çizdi.

Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmediği için bir çok alanın etkilediğini söyleyen Balaban, devletin Kürt sorununa inkâr, asimilasyon ve "güvenlikçi" politikalarla yaklaştığını söyledi.

 

Balaban, Türk devletinin mülteci haklarını da kısıtladığını söyledi.

Türkiye’nin tutsaklara yönelik çifte standart uyguladığını aktaran, Balaban, siyasi tutsakların hiçbir düzenlemeden yararlanmadığını söyledi.

CEZAEVLERİNDE 81 KİŞİ KATLEDİLDİ

İHD’nin 2022 yılında yaşanan hak ihlalleri bilançosu şöyle:

Yargısız infaz: Dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 1’i çocuk 20 yurttaş yaşamını yitirirken, 27 kişide yaralandı. Köy korucuları tarafından 2 kişi katledilerek 12 kişi yaralandı. Sınır bölgesinde 2’si çocuk 6 kişi yaşamını yitirirken 1’i çocuk 3 kişi yaralandı. Gözaltında 1 kayıp 2 kişi yaşamını yitirdi. Toplamda 30 kişi yaşamını yitirirken, 43 kişi yaralandı. Cezaevlerinde 81 kişi yaşamını yitirdi. Faili meçhullerde 10 kişi yaşamını yitirirken 4 kişi yaralandı.

Resmi Hata ve İhmal: 5 kişi sel felaketi nedeniyle, 21’i çocuk 55 kişi yaşamın yitirirken, bin 991 kişi gıda ve gazlar nedeniyle yaralandı.

Mayın ve sahipsiz bomba patlaması sonucu ölen ve yaralanan siviller başlığında; 5’i yetişkin 3’ü çocuk  toplamda 8 kişi yaralandı. Kuşkulu ölü ve yaralanmada ise 26 erkek 331 kadın ve 29 çocuk toplamda 286 kişi yaşamını yitirdi.

KADIN VE ÇOCUK KATLİAMI

Kadınların yaşam haklarına yönelik hak ihlalleri başlığında; kadın intiharında 17 kişi yaşamını yitirirken 3 kişi yaralandı. ‘Namus’ adı altında işlenen cinayetlerde 1’i yaşamını yitirirken 20 kişi yaralandı. Nefret cinayetlerinde 2 kişi yaşamını yitirirken 3 kişi yaralandı. Toplumsal alanda kadına yönelik şiddet, tecavüz ve taciz, ev içi şiddetinde 367’i kişi yaşamın yitirirken 761 kişi yaralandı. Toplamda 387 kadın yaşamını yitirirken 784 kadın yaralandı. Fuhuşa zorlanan kadın sayısı ise 435 olarak açıklandı.

Çocukların yaşam haklarına yönelik ihlaller başlığında; çocuk intiharlarında 15 çocuk yaşamını yitirirken 3 çocuk yaralandı. Ev içi okul ve toplumsal alanda şiddete uğrayan çocuklar taciz ve tecavüz olaylarında 72 çocuk (anne, baba, kardeş, amca ve dedesi, eşi ve tanıdıkları tarafından) öldürülürken, 288 çocuk ise  cinsel istismar, ailesi, arkadaşları ve yakınları tarafından şiddet ve yaralanmaya maruz kaldı. Okulda 4 çocuk yaralandı. Toplamda 87’i kişi yaşamını yitirirken, 292 kişi yaralandı.

AJANLIK DAYATMASI

İşkence, kötü muamele onur kırıcı ve küçük düşürücü davranış ve cezalandırma başlığında; bin 452 kişi gözaltında işkence ve kötü muamele gördü. Gözaltı dışında işkence ve kötü muamelede 42’si çocuk olmak üzere toplamda 2 bin 947 kişi zarar gördü. 11 kişi köy korucuları tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 277 kişi cezaevlerinde işkence ve kötü muamele gördü. 312 kişi kolluk güçleri tarafından tehdit ve ajanlık telif edildi.  4 bin 553 kişi toplumsal gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu dövüldü ve yaralandı.

İnsan Hakları Derneği yönetici ve üyelerine yönelik basıklar başlığında; 25 hak savunucusu gözaltına alındı, 1’i tutuklandı 1’i ev hapsi ile serbest bırakıldı.

23 BELEDİYE EŞBAŞKANI REHİN TUTULUYOR

Kişi güvenliği ve özgürlüğüne yönelik hak ihlalleri başlığında; 7 bin 731 kişi gözaltına alındı. 365 kişi tutuklandı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneğinin (DFG) 2022 yılı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporun da 39 gazetecinin tutuklandığı belirtildi. Tutuklu milletvekili ve belediye Başkanları 4 Milletvekili (Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Leyla Güven, Semra Güzel) ve 23 yeni ve eski Belediye Başkanı tutukludur.

Kayıplar/kaçırılma iddiaları; Gülistan Doku, Yusuf Bilge Tunç, Mehmet Bal, Hürmüz Diril.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

İfade özgürlüğü yönelik hak ihlalleri başlığında; 2022 yılında açılan soruşturma sayısı 76. Soruşturma açılan kişi sayısı 308’dir.

Toplatılan, yasaklanan ve para cezası uygulanan yayın organları; 1 broşür toplatma, 19 kitap ve gazeteye el koyma, 1 gazeteye ilan durdurma cezası, 4 gazeteye 17 gün ilan kesme cezası. Baskına uğrayan gazete ve yayın organları; 4 haber ajansı, 1 dergi bürosu. Bilindiği üzere, kapanana kadar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve sonrasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Türkiye’den erişime engellenen web siteleri ile ilgili istatistiki veriler ve benzer şekilde Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından da erişime engellen web siteleri, haberler (URL adresleri) ve sosyal medya içerikleriyle ilgili istatistiki bilgiler hiçbir zaman açıklanmamıştır. İHD’nin tespit edebildiği kadarıyla 2022 yılında 2391 haber ajansı ve çeşitli sitelere erişim yasağı getirildi.

GÖSTERİ VE TOPLANTI SORUŞTURMALARI

Toplantı ve gösteri özgürlüğüne yönelik ihlaller başlığında; 571 gösteriye güvenlik güçleri tarafından müdahale edildi. 2022 yılında 119 kişiye 25 soruşturma. bin 195 kişiye toplam 59 dava açıldığı, 42 kişiye 47,945 TL para cezası, 13 davadan 197 kişinin beraat ettiği tespit edildi.

KAPATMA VE KURUMLARIN BASILMASI

Örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlaller başlığında; Baskına veya saldırıya uğrayan, siyasi parti, sendika ve dernekler 16 parti binası, 4 dernek binası, 4 kültür merkezi polis tarafından basıldı. 13 parti binası, 3 cemevi, 3 dernek ve 1 gençlik evine saldırı düzenlendi. Kapatılan veya kapatılmak istenen siyasi partiler, sendika, vakıf ve dernekler; 2021 yılında HDP’ye açılan kapatma davası devam etmiştir. DİAYDER’e açılan kapatma davası devam etmiştir. MEBYA-DER’e açılan kapatma davası devam etmiştir. Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne kapatma davası açıldı. Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin faaliyetlerini sonlandırması gerekçesiyle İstanbul Valiliği tarafından açılan ‘yokluğun tespiti’ davası devam etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na açılan kapatma davasına devam edildi. GÖÇİZDER hakkında kapatılma talebiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

CEZAEVLERİNDE HAK İHLALLERİ

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri başlığında; cezaevlerinde sağlık hakkı ihlali bölümünde tespit edilebildiği kadarıyla; Türkiye hapishanelerinde halen 651’i ağır hasta olmak üzere toplam bin 517 hasta mahpus bulunmaktadır. 377 kişi cezaevlerinde haberleşme hakkı ihlali yaşandı. 324 kişiye cezaevlerinde soruşturma açıldı. 515 tutuklu sürgün edildi. Cezaevlerinde 388 eylem yapıldı.”