'2022'de cezaevleri ölüm evlerine dönüştü'

Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için eylemler düzenlenerek, "2022'de cezaevleri ölüm evlerine dönüştü" mesajı verildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, her hafta gerçekleştirdiği eylemlerin 434’üncüsünü İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nin önünde yaptı. Bu hafta, Sincan 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan ağır hasta tutsak Salih Gün’ün durumuna dikkat çekildi.

 
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Gün’ün Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nden Sincan’a sürgün edildiğini belirterek, “Kronik hastalıkları olmasına rağmen tek başına tutulmaktadır. Salih Gün kalp hastasıdır ve anjiyo olmuştur. Bel fıtığı hastalığı var, 2011 yılında ameliyat olmuş, ağrıları devam ettiği için fizik tedaviye gönderilmiş ancak 10 seans gidebilmiştir. Sol bacağı uyuşuyor. Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde iken beyin cerrahide 'Ya bu ağrılara dayanacaksın ya da ikinci bir ameliyat olacaksın’ denildiği aktarıldı. Hem cezaevinde bulunması hem de riskli bir ameliyat olması nedeniyle sürekli egzersiz yaparak idare etmeye çalışmaktadır. En ufak bir dikkatsizlik, yanlış oturma, ani hareket, ağırlık kaldırma, eğilme ve bazı durumda ağrıları çoğalıyor ve kendisini rahatsız ediyor. Ağrılardan dolayı çektirdiği MR sonucunda boyun fıtığının da olduğu anlaşılmış ve boyun fıtığı ilerlediğinden hem sağ kolunda hem de omuz kısmında sancılara yol açmaktadır” dedi.


Eklem romatizmasından kaynaklı Gün’ün dizlerinde ağrı-sızıların oluştuğunu ve bazen yürümekte zorluk çektiğini ifade eden Turgut, “Kronik otit ve işitme kaybı var. Sağ kulak fonksiyonunu %72 oranında kaybetmiş durumda ve işitme cihazı kullanıyor. Bunun dışında da kulakta kaşınma, ağrı ve seyrek de olsa kanama oluyor. Ayrıca sol kulağında da sık sık tıkanma yaşanıyor. Kronik migren ve sinüzit rahatsızlığını bulunmaktadır. Sinüsleri boşaltmak ve iç akıntıyı durdurmak için onlarca kez hastaneye gitmiş, her seferinde bazı ilaçlar verilip geri gönderilmiştir. Gözlerindeki katarakt ilerlemiş ve hem yakın hem de uzak gözlüğü kullanıyor. Prostat rahatsızlığı ilerlemekte ve 2 ay kadar düzenli ilaç kullanmıştır. Yapılan tahlillere göre de böbreğinde kuma benzer şeylerin olduğu söylenmiştir. İdrar yollarında ciddi bir sıkıntı olmakla birlikte tam bir tanı konulamamıştır. Daha önce ayak bileklerinde oluşan varis giderek bacaklarına yayılmaya başlamıştır” diye konuştu.

Turgut, kendisini zorlayan hastalıkları bulunan Salih Gün için tetkik ve tedavilerin acil bir şekilde yapılmasını isteyerek, kronik hastalıkları nedeniyle tekli odadan alınarak daha kalabalık odaya geçişinin sağlanması gerektiğini söyledi.

 
İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çektiği “F Oturumu” eyleminin 562’ncisini dernek binası önünde gerçekleştirdi.
Hasta tutsak yakınlarının katıldığı eyleme birçok insan hakları savunucusu da destek verdi. Eylemde açıklama metnini İHD Hapishane Komisyonu üyesi Meryem Bars okudu. 2022 yılının sonunda cezaevlerinin artık “ölüm evi” haline geldiğini belirten Bars, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak 2022’nin ilk 3 ayında hazırladıkları hak ihlalleri raporuna değindi. Salgın süreciyle beraber sağlık ve tedavi hakkı ihlallerine yeni ihlallerin eklendiğine dikkat çeken Bars, “Hastaneye sevk taleplerinin hiç ya da geciktirilerek karşılanması, hapishane revirinde uzman hekim bulunmaması, kelepçeli muayene ve tedaviye zorlanma, muayene odasında asker bulunması, ilaçların düzenli olarak verilmemesi, hastanelerin mahpus koğuşlarının olumsuz koşulları, ağır hasta tutuklular bakımından ATK'nin olumsuz raporları, diyet beslenme taleplerinin karşılanmaması gibi süren sorunlar, pandemi ile beraber yenileri eklenerek artışa geçti” ifadelerini kullandı.

Ayrıca ilgili raporda, cezaevindeki hasta tutsakların sağlık ve tedaviye erişim konusundaki aktarımlarına da yer verildiğini belirten Bars, raporda yer alan bir hasta tutsakların aktarımlarını paylaştı.

 Bars, 2022 yılındaki elde edilen verilere göre en az 76 tutsağın ilgili ihlallerden dolayı yaşamını yitirdiğinin altını çizerek, bu ölümlerin birçoğunun tedavisi engellenen hasta tutsaklardan oluştuğunu vurguladı. Bazı ölümlerin “intihar etti, düştü” gibi iddialarla geçiştirildiğini ifade eden Bars, “Bu iddialarla gerçekleşen her ölüm, ‘şüpheli ölüm’ olarak kayıtlarımıza geçti. Çünkü hapishane idarelerinin tutuklu ölümleri hakkında her iddiası çürüyor” ifadelerini kullandı. Bars, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.