26 OCAK GÜNDEM

26 Ocak 2019 Haber Merkezi gündemi

-Afganistanlı kadın aktivistleri, açlık grevindeki Leyla Güven ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için, Avrupa Konseyi başta olmak üzere bir çok kuruma mektup gönderdi.

-Tecridin sona ermesi için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Fransa Sol Cephe Koordinasyon üyesi Danielle Simonnet, Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve Avrupa’da PKK’nin terör listesinden çıkarılmasını istedi.

-Avrupa’da yaşayan Kürt gençleri 10 Şubat’ta Almanya’nın Manheim kentinde başlayacak uzun yürüyüşe hazırlanıyor.

-İnsanlığın beşiğinde çeyrek asır soluksuzca gerillacılık yapan şehit Ali Xebat’ı, kendi günlükleri ve gerillacılık yaptığı çok farklı yılların kesitlerini ortaya koyan fotoğraflar belki bir nebze anlatabilir...

-HDK-Avrupa Kadın Meclisleri Girişimi, Leyla Güven’in kendilerini onure ettiğini belirterek, “Şimdi artık her bir kadın bu direnişi daha fazla sahiplenme sorumluluğundadır” dedi.

-Çatak halkı, 31 Mart yerel seçimlerinde kayyum yönetimine son vermeye hazırlanıyor. HDP, bu amaçla Çatak’ta Esra Babur ve Murat Bozdemir’i aday olarak belirledi.

-İran’da resmi istatistiklere göre, 2017 yılında kadınların iş pazarındaki yeri sadece yüzde 16.8 olarak kayda geçti.

-Fransa’da Sarı Yeleklilerin eylemleri ile birlikte polis şiddeti benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı. Bu şiddetin sonucunda uzuvların kaybeden çok sayıda kişi var. Yer yer eylemcilerin hedefi olan gazeteciler de özeleştiri vermeye başladı.

-Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (DKC) iki eyaletinde Ağustos ayından bu yana 443 kişinin Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

-Bir bebeği beşikte sallayınca hızlı bir şekilde uyuduğu biliniyor. Ancak Cenevreli araştırmacılar yetişkinlerin de salınmaya duyarlı olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre hamakla uyku daha derin olduğu gibi, hafızaya da iyi geliyor.