3 kentte devlet işkencesi protesto edildi

Amed, İstanbul ve Van'da devletin işkenceci uygulamalarına karşı açıklamalar yapıldı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde "İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü" kapsamında açıklamalar yapıldı.

AMED
Amed'deki 5 hak örgütü TİHV Temsilciliği binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, TİHV Temsilciliği, İHD Şubesi, Tabip Odası, Amed Barosu ve Amed Hak İnisiyatifi üyeleri katıldı.
İşkencenin cumhuriyet tarihi boyunca sistematik bir devlet pratiği olarak varlığını koruduğunu belirten TİHV Temsilciliği Başvuru Hekimi Elif Turan, “Tüm ülke adeta işkence mekânı haline gelmiştir” dedi.
Turan, "Resmi gözaltı merkezlerinde işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarında ciddi bir artış görülmektedir" diye belirtirken, işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının en çok yaşandığı cezaevlerinin koronavirüs salgını nedeniyle en riskli mekânlar halini aldığına işaret etti.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi ve TİHV İstanbul Temsilciliği de basın toplantısı gerçekleştirdi. İHD binasında yapılan toplantıya TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İHD İstanbul Şube Başkanı Gulseren Yoleri, SES ve Tabipler Odası üye ve yöneticileri katıldı.
Fincancı, 30 yıl önce TİHV’in Yönetim  Kurulu Başkanı Yavuz Önen’in “ateşin düştüğü yerdeyiz” söylemini hatırlattı, bu sözün hala Türkiye’de geçerli olduğunu belirtti.
İHD İstanbul Şube Başkanı Gulseren Yoleri ise işkencenin hâlen dünyanın pek çok ülkesinde devletler tarafından toplumlara karşı insanlık dışı bir cezalandırma ve yıldırma aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.

VAN
İHD Van Şubesi ve TİHV Van Temsilciliği de ortak açıklama yaptı. İHD Van Şube binasında düzenlenen açıklamaya İHD Van Şube Başkanı Murat Melet ile TİHV Van Temsilcilisi Sevim Çiçek katıldı. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu ile Van-Hakkari Tabip Odası da açıklamaya destek verdi.
Toplantıda TİHV Temsilcisi Sevim Çiçek açıklama yaptı.