3 kentte hasta tutsakların özgürlüğü istendi

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsakların özgürlüğü istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 520’ncisini dernek binasında gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve gırtlak kanseri, diyabet, reflü ve yüksek tansiyon hastalıkları bulunan Cemil Erdem’im durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Mehmet Acettin, hasta tutsakların durumunun gittikçe ağırlaştığına dikkat çekti. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde 20 tutsağın süresiz ve dönüşümsüz olarak sürdürdüğü açlık grevinin 60’lı günlere vardığını belirten Acettin, diğer tutsakların ise 5’er günlük dönüşümlü açlık grevleri ile bu eyleme destek verdiğini kaydetti. Acettin, tutsakların taleplerinin derhal kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.
Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Cemil Erdem’in durumuna dikkat çeken Acettin, “Gırtlak kanseri, diyabet, reflü ve yüksek tansiyon gibi çeşitli kronik hastalıkları yanında yaşlılığa bağlı sorunlar nedeniyle yaşamını tek başına sürdürememekte, düzenli bakım ve tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Cemil Erdem, 5 yıl önce ameliyat sırasında ses telleri zarar gördüğü için konuşamamakta. Derdini anlatamaması psikolojik sorunlar yasamasına neden olmaktadır. Ameliyat sonrasında ayrıca beslenmesi de bozulduğundan sağlığı giderek daha da kötüleşti. Tek başına hayatını idame ettiremeyecek hale gelmiştir. Erdem hali hazırda arkadaşlarının desteğiyle yaşamına devam edebilmektedir” dedi.
Cemil Erdem’in salgın sürecinde serbest bırakılarak tedavi ve bakımının dışarıda yapılabilmesi için ceza ertelemesi talebinde bulunduğunu hatırlatan Acettin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rapor için hastaneye gönderilmiş ancak hâlâ bir sonuç alınamamıştır. Cemil Erdem, ilerlemiş yaşı ve hastalıklarına rağmen halen hapishanede tutulmaktadır. Bir kez daha Cemil Erdem serbest bırakılsın sağlık ve yaşam hakkı korunsun diyoruz. Yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz.”


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için eylemlerinin 392’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslara serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen okudu. Eylemde Siverek T  Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsaklardan Nurettin Başaran’ın durumuna dikkat çekildi.
Başaran’ın tutuklanmadan önce trafik kazası geçirdiğini ve sırtındaki zedelenmeden dolayı belden aşağısının tutmadığını söyleyen Çevirmen, yüzde 78 engelli durumuna geldiğini aktardı. Başaran’ın ayaklarındaki şişliklerden kaynaklı ayak bileklerinden anjiyo olduğu bilgisini veren Çevirmen, “Yoğun ağrılar çekmekte olan hasta koltuk değneği ile dahi hareket edemez hale gelmiştir. Parmaklarının düzleşmesi için atel talep etmesine rağmen bu talebi hiçbir zaman yerine getirilmemiştir. Sol ayağının üç parmağı bu sebeple kangren olup çürümeye başlamıştır” dedi.
Başaran’ın durumunun ağırlaşması üzerine Urfa Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını ve bükülen parmaklarının tamamının kesileceğinin söylendiğini aktaran Çevirmen, “Mahpus, atel talebini yenileyip parmaklarının kesilmesini reddetmiştir. Parmaklarına atel takılmaz ise her iki ayağını ve bacağını kaybedebilir. Başaran, ağır hastalıkları sebebiyle sürekli hastaneye gidip gelmektedir. Her gidişi sonrasında karantina koğuşunda tek başına veya tanımadığı kimselerle tutulmakta, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan mahpus tuvalete bile sürünerek gitmek zorunda kalmaktadır” diye belirtti.
Başaran'ın prostat kanseri başlangıcı olduğunu ve vücudunun çeşitli yerlerinde şişlikler olduğunu da  ifade eden Çevirmen, “Başaran’ın biran önce tahliye edilmesi gerekmektedir. Yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Tahliyesi sağlanarak ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisi başlatılmalıdır. Mahpusların yaşamış olduğu sağlığı olumsuz etkileyen tüm sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu'nun iki haftada bir düzenlediği "Hasta mahpuslara özgürlük" eylemini bu hafta Kadın Komisyonu gerçekleştirdi. Konak'taki eski Sümerbank önünde açıklamayı yapan Kadın Komisyonu, ağır hasta tutsak kadınların durumuna dikkat çekti.
Açıklamayı yapan İHD Kadın Komisyon üyesi Cemile Karakaya, "Hasta mahpus ölümleri ve şüpheli ölümlerle yaşam hakkının en çok ihlal edildiği yer olarak bilinen hapishanelerde, kadınlar yaşam mücadelesi veriyor, büyük zorluklarla hayatta kalabiliyorlar. Hapishaneler de kadın mahpuslar fiziksel, biyolojik ve psikolojik farklılıklarının ve ihtiyaçları dikkate alınmıyor, temel hak ve ihtiyaçları göz ardı ediliyor" dedi.
Karakaya, kadın tutsakların, özel ihtiyaçlarının karşılanmasında dahi keyfi ve rencide edildiğini ifade ederek, "Hamile, ileri yaşta veya engelli kadınlar hastane ve adliyeye gidiş gelişlerinde ring aracına kelepçeli olarak bindiriliyor, çıplak arama dayatılıyor ve aramalar erkek infaz memurları tarafından yapılıyor. jinekolojik muayeneler dahi asker yanında ve kelepçeli yapılmak isteniyor. Kısacası yaşanan hak ihlalleri saymakla bitmiyor" diye kaydetti.
Karakaya, 604’ü ağır olmak üzere 1605 hasta tutsağın bulunduğunu, bunlardan 165 kadın hasta tutsağın 33’ünün Ege bölge hapishanelerinde olduğunu aktardı. Karakaya, Ege Bölgesi cezaevlerinde bulunan 33 kadın tutsağa dair şu bilgileri verdi:
"* Serpil Başdaş Şakran Kadın Kapalı Hapishanesinde panik atak hastalığı olup sürekli ilaç kullanmaktadır.
* Tubanur Çiçek Manisa E Tipi Kapalı Hapishanesinde kronik hipertansiyon hastasıdır, iltihaplı eklem romatizması bulunmaktadır.
* Türkan Özen Şakran Hapishanesinde akciğer hastasıdır.
* Yeliz Kurtok, Şakran Hapishanesinde mide rahatsızlığı. Boyun fıtığı rahatsızlığı vardır.
* Nuran Durak Şakran Hapishanesinde eklem rahatsızlığı vardır.
* Özlem Demirci Şakran Hapishanesinde multinodüler tiroid hastasıdır.
* Remziye Yardımcı Şakran Hapishanesinde zehirli guatr, ve migren rahatsızlığı vardır.  
* Nesibe Nur Akbaş Manisa E Tipi Hapishanesinde  damar rahatsızlığı vardır.
* Hatice Aslan Şakran Hapishanesinde kronik astım hastasıdır.
* Hayriye Özkan Şakran Hapishanesinde guatr hastasıdır.
* Hayriye Yağbasan Şakran Hapishanesinde omurgalarda bağ dokusu rahatsızlığı vardır.
* Lamia Aso Şakran Hapishanesinde alerjik hastalığı vardır.
*  Ebru Arzu Erdal Şakran Hapishanesinde Guatr hastası ve kalp damarlarında plak rahatsızlığı vardır.
* Esmer Ayaz Şakran Hapishanesinde bel ve boyun fıtığı, bağırsak iltihabı, kist, ayaklarda yanık vardır
 
* Figen Şahin Şakran Hapishanesinde ürtiker rahatsızlığı vardır.
 
* Güler Bilen Şakran Hapishanesinde kalp mitral yetmezliği ve cilt hastalığı vardır.
 
* Güzin Tolga Şakran Hapishanesinde tansiyon hastasıdır.
 
*Aynur Başaran Şakran hapishanesinde her iki gözden kornea ameliyatı olmuştur, sol göz kaybedilmiş sağ gözde kanlanma vardır.
 
*Azime Işık Şakran Hapishanesinde boyun fıtığı ve migren rahatsızlığı vardır.
 
* Bahar Ertürk Şakran Hapishanesinde yumurtalıklarda kist, hipotiroidi ve ayrıca kronik kulak, burun, boğaz hastasıdır.
 
* Damla Erdem Şakran Hapishanesinde dişlerinde kemik erimesi rahatsızlığı vardır.
 
* Demet Şahin bel fıtığı hastasıdır ve diş problemi yaşamaktadır.
 
* Fatma Güler Şakran Hapishanesinde karaciğer hastası ayrıca üst düzey astım, yüksek tansiyon, mide kanseri, kolesterol, guatr hastasıdır.
 
* Fatma Özbay Şakran Hapishanesinde meme kanseri hastasıdır.
 
* Fatma Tüzzehra Babacan Denizli Kocabaş T tipi Hapishanesinde tiroid kanseri hastasıdır.
 
* Gülden Aşık Bandırma M Tipi Hapishanesinde tiroid kanseri hastasıdır.
 
* Gülser Özbay Şakran Hapishanesinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri, ve hemoroid hastasıdır.
 
* Elif Ayyıldız Manisa E tipi Hapishanesinde ileri derecede şeker hastasıdır.
 
* Elif Şahin Manisa E Tipi Hapishanesinde ileri derecede böbrek hastalığı, ve tansiyon hastasıdır.
 
* Aslı Kişi Manisa E Tipi Hapishanesinde kanser hastasıdır.
 
* Aygül Kapçak Şakran Hapishanesinde vücudunda şarapnel parçaları bulunmakta ve jinekolojik rahatsızlığı vardır.
 
 * Aynur Epli Şakran Hapishanesinde hipofiz bezinde tümör, troid, miğde, ve bağırsak şikayetleri vardır.  
 
 * Betül Aygün Ödemiş T Tipi Hapishanesinde Meme Kanseri hastasıdır, ayrıca safra kesesi rahatsızlığı vardır."
 
Karakaya son olarak, başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm hasta tutsakların tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.