33 yıl hapis yatan Ateş tahliye oldu: Mücadele esastır

33 yıl hapiste tutulan Kazım Ateş, Bolu F Tipi Hapishanesinden tahliye edildi. Çıkışta çiçeklerle karşılanan Ateş, “Mücadele esastır” dedi.

33 yıldır hapishanelerde rehin tutulan Kazım Ateş (60), Bolu F Tipi Hapishanesinden tahliye oldu.

27 Kasım 1980 yılında Elih’te gözaltına alınan Ateş, Diyarbakır 7’nci Kolordu Askeri Mahkemesi’nde yargılanarak 39 kez idam cezası aldı. O dönem yaşının 17 olmasından kaynaklı cezası 24 yıla düşürülen Ateş, dünyada en kötü koşullara sahip 10 cezaevinden biri olan Diyarbakır 5 No’lu Hapishanesine gönderildi. 8 yıl boyunca tek kişilik hücrede kalan Ateş, İç Güvenlik Komutanı Esat Oktay Yıldıran’ın çeşitli işkencelerine maruz kaldı. 1988 yılında özel bir tip olan Eskişehir Hapishanesine sürgün edilen Ateş, ardından Aydın’a götürüldü. Ateş, Turgut Özal’ın Başbakan olduğu dönemde tekrar mahkemeye çıkarıldı. Cezası 11 yıla indirilen Ateş, 1991 yılında Aydın Cezaevi’nden tahliye edildi.

1993 Haziran’ında tekrar Ege’de gözaltına alınan Ateş, “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılandı. “Örgüt üyeliğinden” açılan davada 18 yıl hapis cezası verilen Ateş’in cezası, daha sonra yasal düzenlemeyle 12 yıla düşürüldü. Sırasıyla Bursa, Aydın ve Elbistan hapishanelerinde kalan Ateş, 2004’de tahliye edildi.

Ateş bu kez, “İnfazın yakıldı” denilerek 2007’de İzmir’de tutuklandı. Kırıklar 1 No’lu F Tipi Hapishanesine götürülen Ateş’e, 2009 yılında savcı, “Kusura bakma yanlışlık oldu” dedi ve Ateş tahliye edildi.  

2 YILLIK CEZA İÇİN 8 YIL YATTI

2015 yılında Sason’da 26 seçilmiş kişiyle birlikte gözaltına alınan Ateş, “Örgüte yardım ve yataklık etme” iddiasıyla 7 yıl boyunca yargılandı. Yargılama sonucunda 2 yıl 15 gün hapis cezası alan Ateş, Nevşehir ve Bolu hapishanesine gönderildi. 16 Haziran’da tahliye olması gereken Ateş’in infazı kurula çıkarılmadan, “pişmanlık dayatmasını” kabul etmediği gerekçesiyle yakıldı.

‘MÜCADELE ESASTIR’

Bolu F Tipi Hapishanesinden tahliye olan Ateş’i Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (MA TUHAY-DER) çiçeklerle karşıladı. Cezaevi çıkışı kısa bir konuşma yapan Ateş, “Yüreğimin yarısı burada kaldı” dedi. Ateş konuşmasının devamında, “Bize düşen görev, yoldaşlarımızın mücadelesine kararlılık ve azimle sarılabilmek. Gerçekten özgürlüğe, kurtuluşa kadar da bu yürüyüşü inançla kararlılıkla gerçekleştirebilmek” diye kaydetti.

Toplamda 33 yıl cezaevinde kaldığını aktaran Ateş, bu süre zarfında inancından bir şey kaybetmediğini vurguladı. Yoldaşlarına sarılacağı için mutluluk duyduğunu belirten Ateş, “Elbette bize düşen halkımıza verdiğimiz söze layık olabilmek. Onun dışında hiçbir şey umurumuzda değil. Mücadele esastır” dedi.