5 yaşındaki Efe'yi katleden polise beraat

Zırhlı araçla 5 yaşındaki Efe Tektekin’i katleden Polis İdris Aksoy hakkında beraat kararı verildi.

Amed'de 2019 yılında caddenin karşısına geçmeye çalışırken 5 yaşındaki Efe Tektekin'i kullandığı zırhlı araçla katleden Türk polisi İdris Aksoy'un "taksirle ölüme neden olmak"tan yargılandığı davada karar çıktı. Diyarbakır 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık polis İdris Aksoy ve avukatı Alper Uğurlu ile Tektekin ailesinin avukatı Sedat Çınar’la birlikte Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden avukatlar Kübra Nur Kartal ile Ömer Sansarkan katıldı.

Mahkeme hakimi, üniformalı ve silahlı polislerin girdiği duruşma salonuna, sadece iki gazetecinin alınması talimatını verdi. Duruşma söz verilen iddiama makamı, önceki celse mahkemeye sunduğu mütalaada değişikliğe gitmeyip, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı son raporunda “tali kusurlu” bulduğu sanık polisin TCK'nin 85/1 maddesi uyarınca "taksirle ölümüne neden olmak"tan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı son sözü sorulan katil Polis Aksoy, "Kusurum yok, vicdanım rahat" ifadesini kullandı.

ARAÇ KAÇIRILDI, KAMERALAR TOPLANMADI

Aile avukatı Sedat Çınar, soruşturma aşamasında ve olay yerinde yapılan keşif sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda, sanığın “kusurlu” olduğu yönündeki tespite iştirak ettiklerini söyledi.

Av. Çınar, soruşturma sürecinde karşılaştıkları eksikliklere şöyle dikkat çekti: “Yaşanan olayın hemen ardından zırhlı araç olay yerinden hemen götürülüyor. Aracın fotoğrafları çekilmemiş, kazaya dair gerekli tespitlerde bulunulmamış ve işyerleri kameraları toplanıp incelenmemiştir. Yine tanıklar aracın kamerasının çalıştığını ve görüntüleri izlediğini beyan etmiştir, fakat gelen cevabi yazıda kameranın arızalı olduğu bildirilmiştir. Sanığın güzergahı dışına çıktığı beyanları itibariyle sabittir." Çınar, söz konusu olayda 5 yaşında olan bir çocuğu kusurlu bulmanın akla ve bilime aykırı olduğunu ifade etti.

Beyanlarında yargılamanın usul hatası ile başladığını dile getiren Av. Kübra Nur Kartal da dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerekliliği sebebiyle mahkemece görevsizlik kararı alınmasını istedi.

Avukat Ömer Sansarkan ise cezasızlık politikasına tepki gösterdi.

KATİLE BERAAT

Mahkeme, kısa bir aranın ardından açıkladığı kararında, yapılan yargılama sonucunda müspet suçun işlenmesinde kast veya taksirinin bulunmadığı iddiasıyla Polis İdris Aksoy’un beraatına karar verdi. Mahkeme, sanık vekilinin 5 bin 100 tutarındaki vekâlet ücretinin de Hazine’den karşılanmasına karar kıldı.

Tektekin Ailesi ve davaya müdahil olan Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları, karara karşı üst mahkemeye itirazda bulunacaklarını belirtti.