9 Ekim komplosu Antep ve Adıyaman’a protesto edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkmasıyla sonuçlanan 9 Ekim 1998 komplosunun yıldönümü dolayısıyla Antep ve Adıyaman’da protesto eylemleri gerçekleşti.

Antep’teki protesto eylemini Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütleri ile Tevgerên Jinên Azad (TJA) organize etti.

Yeşilsu Parkı'nda yapılan açıklamaya, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Antep 78'liler Girişimi yönetici ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, Kürtlerin temel taleplerinden birinin 23 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutsak edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecride son verilmesi olduğunu belirtti.

 Binici, şunları ekledi: "Tecridin temel sebebi iktidarların faşizm ile kendisini ayakta tutma çabasıdır. Yaklaşık 19 aydır Sayın Öcalan’dan haber alınamıyor. Burada mesele adaletsizliktir. Türkiye’de var olan savaş, egemen güçleri ayakta tutma savaşıdır. Tecrit bir insanlık suçudur. Yıllardır çatışmalardan beslenen AKP-MHP faşist zihniyeti İmralı kapılarının açılması ile birlikte bu çatışmaların sona ereceğinin farkındadır. Kürt halkının her yerde dile getirdiği bir şey vardır. İmralı’da Sayın Öcalan ile oluşturulacak diyalog, Kürt sorununa dair çatışmaları kaldırabilecek diyalogdur. Bu diyalog, ölümleri 1 haftada ortadan kaldıracak bir diyalogdur. Bunlar devlet geleneğinin tek ulus, tek dil yaratma uğraşının bir yansımasıdır. Bugün bir işçi evine ekmek götüremiyorsa bu çatışmalardan bağımsız değildir.”

ADIYAMAN

Adıyaman’daki eyleme de TJA aktivistleri,  HDP İl Örgütü ve Yeşiller Sol Partisi İl Örgütü yönetici ve üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Yapılan açıklama sırasında "Tecrit insanlık suçudur, tecrit kaldırılsın, çözüm yolu açılsın" pankartı açıldı.

HDP Adıyaman İl Eş Başkanı Bekir Gürbüz’ün konuşması ardından açıklama slogan ve alkışlarla sona erdi.