Çelik: Bizim mücadelemiz tüm enerji işçilerinin mücadelesi!

Bugün işverenle tekrar görüşme gerçekleştirecek olan direnişteki Enerji-Sen üyesi FEDAŞ işçilerinden Ali Can Çelik, “Bizim mücadelemiz hakları gasp edilen tüm enerji işçilerinin mücadelesi. İnsanca yaşamak için sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Kazancı Holding’e bağlı AKSA Grup tarafından Kod 25/2 ile işten atılan Enerji-Sen üyesi FEDAŞ işçilerinin direnişi tüm engellemelere ve provokasyonlara rağmen 49. gününde kararlılıkla devam ediyor. Bugün (Salı) işverenle yapılacak görüşme öncesi ANF’ye konuşan direnişteki işçilerden Ali Can Çelik ve Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, talepleri kabul edilinceye kadar üretimden gelen güçlerini kullanacaklarının mesajını verdiler.

ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKLARINI KULLANDILAR, İŞTEN ATILDILAR!

Ali Can Çelik, Tunceli Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ) İl Müdürlüğü’nde Kazancı Holding’e bağlı AKSA Grup Şirketi’nin sefalet ücreti ve güvencesiz çalışma dayatmasına karşı çalışmaktan kaçınma hakkını kullandığı için Kod 25/2 ile işten atılan direnişteki 32 Enerji-Sen üyesi işçisinden biri. Şirket yönetiminin tüm provokasyonlarına ve tehditlerine rağmen Dersim’de Enerji-Sen öncülüğünde 49 gündür kararlıkla direnen Çelik, ortaya koydukları mücadelenin hakkı gasp edilen bütün enerji işçilerinin mücadelesi olduğunu vurguladı.

‘EKONOMİK KRİZDEN EN ÇOK EMEKÇİLER ETKİLENDİ’

Kendisi de Dersimli olan Çelik, 2.5 yıldır çalıştığı FEDAŞ’ta kötü çalışma koşullarına karşı iş yavaşlatma eylemi yaptıkları için 9 Ağustos günü 17 işçi olarak işten atıldıklarını hatırlattı. Ülkede yaşanan ekonomik krizden en çok emekçilerin etkilendiğini vurgulayan Çelik, “Ben FEDAŞ’ta bakım onarım biriminde asgari ücretle çalışıyordum. Emekçiler olarak yüksek enflasyon karşısında her gün eziliyor ve geçinemiyorduk. Dayanamadığımızı şirket yöneticilerine bildirdiğimiz zaman çözeceklerini söylediler ama herhangi bir dönüş sağlanmadı. Biz de buna karşılık iş yavaşlatma eylemi başlattık diye işten atıldık” dedi.

‘DİREK TEPELERİNDE, TRAFO BAŞLARINDA HAYATIMIZI KAYBETMEK İSTEMİYORUZ’

FEDAŞ’ta Türk-İş’e bağlı Tes-İş Sendikası’nın hakim olduğunu belirten Çelik, ama il olarak kendilerinin DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e üye olduklarını söyledi. Tes-İş’in işçileri hiçbir şekilde muhatap almadığına, şirket güdümünde hareket ettiğine dikkat çeken Çelik, “Bizimle hiç görüşmeden işçiler adına kararlar alıyor ve şirketle beraber aldıkları kararlar bağlayıcı oluyor. Biz başından beri bu durumdan şikayetçiyiz. Çalıştığımız iş kolu ağır ve tehlikeli. Kafanın rahat olması gerekirken ekonomiden çocukların durumuna kadar her şeyi düşünmek zorunda bırakılıyoruz. İş güvenliği önlemleri alınmıyor. Direk tepelerinde, trafo başlarında hayatımızı kaybetmek istemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz, eşit işe eşit ücret istiyoruz ama muhatap bulamıyoruz” diye konuştu.

‘NE YAPARLARSA YAPSINLAR VAZGEÇMEYECEĞİZ!’

Direniş sürecinde şirket yöneticilerinin her türlü provokasyonu yaptığını kaydeden Çelik, şirketin elektrik arızalarının direnişteki işçilerden kaynaklandığını öne sürerek Dersim halkıyla aralarını bozmaya çalıştığını, buna karşı işçiler olarak bildiri dağıtırken FEDAŞ İl Müdür yardımcısı Mehmet Ertekin’in üzerlerine aracını sürdüğünü ama suçlananın yine kendileri olduğunu anlattı. Bununla da yetinmeyen yönetimin direnişi kırmak için valilik kararıyla ve jandarma eskortuyla Dersim’e il dışından işçi taşıdığını belirten Çelik, “Ne yaparlarsa yapsınlar vazgeçmeyeceğiz. Biz insanca yaşamak istiyoruz ve bunun için de sonuna kadar direneceğiz” vurgusunda bulundu.

‘KAZANILMIŞ HAKLAR ŞİRKET VE SARI SENDİKA TARAFINDAN GASP EDİLMEK İSTENİYOR’

Direnişin öncüsü Enerji-Sen’in Genel Başkanı Süleyman Keskin ise direnişi kazanana kadar üretimden gelen güçlerini kullanmaya devam edeceklerini kaydetti. İşçilerin kazanılmış haklarının şirket ve sarı sendika tarafından gasp edilmek istendiğini dile getiren Keskin, şöyle konuştu: “Biz 10 yıl önce burada bir direniş yürütmüştük ve kazanmıştık. Daha sonra bu kazanılmış haklarımız şirket ve sarı sendika tarafından gerçekleştirilen Toplu İş Sözleşmeleri’nde gasp edildi. Bu haklarımızı geri isteip işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarını talep ettik. Can güvenliğimiz yok diyerek 6331 Sayılı işten kaçınma hakkımızı kullandık. İşverenle bu sorunun çözümüne dair iki defa görüştük. İlk görüşme sonrası 17, ikinci görüşme sonrası ise 15 işçi arkadaşımız işten atıldı. Toplam 32 işçi tazminatsız bir biçimde işten atıldı. İşveren çeşitli ayak oyunlarıyla işçileri birbirine kırdırmaya da çalıştı. Ama başaramadılar, buradayız ve üretimden gelen gücümüzü kullanmaya devam ediyoruz.”

‘TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR DİRENİŞE DEVAM EDECEĞİZ!’

Salı günü (bugün) işverenle tekrar görüşeceklerini duyuran Keskin, Dersim’de direnişteki 32 enerji işçisini temsilen kent konseyinin daha önce İstanbul’da AKSA şirketiyle bir görüşme yaptığını, bugün de tekrar Dersim’de çözüme ilişkin bir görüşmenin daha gerçekleşeceğini söyledi. Taleplerimiz net diyen Keskin, “İşten atılan işçiler geri alınana, insanca bir ücret verilene ve iş sağlığı, iş güvenliği kuralları uygulanana kadar direnişe devam edeceğiz” diye duyurdu.