İHD: 9 Ekim’de gözaltına alınan en az 138 kişi serbest bırakılsın!

İHD Amed Şubesi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunun protesto eylemi sırasında gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, 9 Ekim 1998’de gerçekleştirilen uluslararası komplonun yıldönümünde yapılan protesto eylemine polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

İHD, HDP il örgütlerinin Türkiye genelinde gerçekleştirdiği yürüyüşlere katılanlara polis şiddetinin uygulandığını belirterek, en az 138 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Açıklamada, “Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yapılan yürüyüşte milletvekili Habip Eksik, kolluk şiddeti sonucu vücudunun çeşitli yerlerine aldığı darbelerle yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Aynı yürüyüş esnasında birçok yurttaşın da benzer kötü muameleye maruz kaldığı görülmüştür. Her ne kadar mutlak yasak kapsamında olduğu ifade edilse de insan hakları örgütlerinin raporları ve kamuoyunda da sıklıkla görüldüğü üzere işkence ve kötü muamele yaygın bir şekilde görülmektedir. Yetkililerin işkence ve kötü muameleyi meşru gören açıklamaları ve bunu destekleyen cezasızlık uygulamaları neticesinde bu durum süreklileşmiştir” denildi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Toplanma özgürlüğünü, ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü ile birlikte ifade etmektedir. Anayasa’da da, ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ denmiştir. Bu kapsamda, siyasi partilerin ve aktivistlerin barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkı kullanımının keyfi ve kanuna aykırı şekilde engellenmesi hak ihlalidir.  Yapılan eylem ve etkinliklerde Diyarbakır ve bölge kentlerinde yürüyüş esnasında kötü muameleyle gözaltına alınan siyasetçilerin ve yurttaşların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”