İHD Genel Kurulu: Türkiye’nin demokratik rejim inşa etmekten başka şansı yok

Genel Kurulda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Rejim karakterinin değişmesi, inkar eden rejim kodlarına karşı Türkiye’nin insan haklarına dayalı demokratik rejim inşa etmekten başka şansı yoktur” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) 20’nci Olağan Genel Kurulu, “Geçmişten geleceğe insan hakları, barış ve demokrasi için mücadelemiz sürüyor” şiarıyla Hacı Bektaş’ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi Konferans Salonu'nda düzenleniyor.
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, salgın döneminde devletlerin otoriter yanlarının daha fazla açığa çıktığını ve Türkiye gibi ülkelerin topluma destek olmak yerine bağış kültürüyle ekonomik krizi daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.
Türkiye’de çatışma sürecinin tekrar 24 Temmuz 2015 tarihinde başladığını vurgulayan Türkdoğan, “Bu 6 yıldır kesintisiz sürüyor. Bazı kesimler baskı rejimini 15 Temmuz 2016 tarihinde başlatır ama asıl 24 Temmuz 2015’te başlamıştır. O dönemde çatışmalı süreç başladı. OHAL o dönemde iki yıl kesintisiz tüm Türkiye’de uygulandı. Bir de pandemi zorlukları eklenince insan hakları ihlalleriyle baş etmenin güçlüğünü de vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

 'KÜRT SORUNUNU KABUL ETMEK ZORUNDALAR'

Türkdoğan, şunları söyledi:

“Çatışma ve savaş sahası alanı büyümüştür. Kayyum adı altında Kürt seçmenin iradesi gasp edilmiş, seçilmişleri cezaevine konulmuştur. İktidar batılı müttefiklerini ikna etmek için bazı reform paketleri açıklamaya başladı.
Hafta içi bir anket açıkladık ve o anket bile Kürt sorunu vardır, diyor.
Türkiye, Kürt sorununu kabul edecek, diyalog, müzakere kuracak. Muhataplarıyla bu meseleyi konuşacak. Türkiye’nin siyasi, toplumsal muhalefeti, barış hareketi, demokratik kitle hareketleri Kürt sorununu çözmeye muktedirdir. Kürt sorununun çözümü ardından Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı kabul edilmelidir. Rejim karakterinin değişmesi, inkar eden rejim kodlarına karşı Türkiye’nin insan haklarına dayalı demokratik rejim inşa etmekten başka şansı yoktur.”

'MUHALEFETE GÖREV DÜŞÜYOR'

Anayasa tartışmalarına da değinen Türkdoğan, Türkiye’nin yeni, sivil ve demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. İnsan haklarına, demokrasinin çoğulculuk, açıklık ve eşitlik kavramlarına dayalı bir anayasa hazırlanması ardından tüm sorunların çözüleceğini ifade eden Türkdoğan, “İfade özgürlüğü demokrasinin temelidir. Bir ülkede ifade özgürlüğü yoksa demokrasiden bahsedemezsiniz. On binlerce insan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kullanılarak, yargı baskı altında olduğunu da sözlerime ekleyeyim. Türkiye’de ayrımcılıkla mücadele edilmelidir. Nefret suçlarına ilişkin maddeler özel olarak düzenlenmeli. Konya’daki ırkçı saldırı hafızalarımızda. Bir aile katledildi. Mültecilerin maruz kaldığı nefret saldırılarının haddi hesabı yok. Bunlara karşı insan hakları mücadelesinin yürütülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
HDP’nin açıkladığı deklarasyona da değinen Türkdoğan, bu anlamda siyasal ve toplumsal muhalefete sorumluluk düştüğüne dikkati çekti.

ŞENYAŞARLAR'IN DİRENİŞİ SELAMLANDI

Direnişteki Şenyaşar Ailesi'ni de selamlayan Türkdoğan, şöyle konuştu: “Şenyaşar Ailesi'nin direnişlerine saygı duyuyorum. O aile vahşice katledildi. Sadece adalet arıyor. Türkiye’de adaletin geldiği nokta ibret vericidir. KONDA’nın bizim için yaptığı ankette adalete güven yüzde 70’tir. Türkiye’nin önemli sorunu devlet içi çete yapılanmasıdır. En çok saldırısına maruz kaldığı bir yapıdır. Mutlaka ve mutlaka mücadele edilmesi gerekir. Sedat Peker ifşaatları karşısında iktidarın adım atmaması, İçişleri Bakanı'nın istifa etmemesi ki bizi Meclis’te hedef göstermiştir. Bu yapılarla mücadele etmeliyiz. Adalet ve hakikat mücadelemiz sürecek. İşkence ve kötü muamele yasağı yaygınlaştı. İktidar işkence kavramını kullanmıyor. Çıplak arama, zorla sevke, insanların kaçırılmasına karşı, mücadelemiz sürecektir. OHAL yasalarının kaldırılması yönündeki mücadelemiz kesintisiz sürdüreceğiz.”

İMRALI TECRİDİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkdoğan, İmralı Cezaevinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve arkadaşlarının ağır insan haklarına maruz kaldığını belirterek, “Herkesin haklarından yararlanması için mücadelemiz sürecektir. Barış mücadelemiz inat ve umutla devam edecektir” dedi.
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin "Kötülüğün tavan yaptığı birçok dönem yaşadık. En azından bir hakim, savcıya ulaşabiliyorduk. Ama bu dönem yargının tamamen talimatla iş yürüten bir yargı var" dedi.

Salgın nedeniyle tek gün yapılacak Genel Kurul, basına kapalı olarak, Merkez Yönetim Kurulu faaliyet, mali ve merkez denetleme kurulunun raporlarının sunumuyla devam ediyor.