İHD'liler, katledilen Demir ve Akipa için buluştu

İHD, gözaltına alındıktan sonra mağarada katledilen İbrahim Demir ve Agit Akipa için buluştu.

​​​​İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, gözaltında kaybedilenlerle ilgili iki haftada bir "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla düzenlediği eylemi Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 12 Aralık 1991'de gözaltına alındıktan sonra katledilen İbrahim Demir (36) ve Agit Akipa (39) için açıklama yapıldı.

İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı, İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın, Şırnex'in İdil ilçesine bağlı Çukurlu köyünde yaşadıklarını belirterek, köy üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı olduğunu söyledi. Köye giriş ve çıkışların Türk askerinin kontrolü altında olduğunu ifade eden Canlı, "Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konularak askerler yerleştirilmişti. İbrahim Demir ve Agit Akipa, askerlerin okulu ve evleri boşaltmaları için önce Kaymakamlığa ardından İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Başvurudan sonra üzerlerindeki baskı daha da arttı" dedi.

TÜRK ASKERİ GÖZALTINA ALDI, MAĞARADA KATLETTİ

Canlı, 12 Aralık 1991 tarihinde Demir ve Akipa'nın İdil’deki bir siyasi cinayet taziyesinden traktörle evlerine dönerken askerler tarafında gözaltına alındığını ifade ederek, "Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Jandarma karakoluna giden ailelere, karakol Komutanı 'onları hiç görmedik' dedi. Bir asker gizlice ailelere ‘mağaralara gidin’ diye yönlendirdi. Aileler köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı. 13 Aralık 1991 tarihinde girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı" diye belirtti.

 Canlı, olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların "adam öldürme" suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdiğine değinerek, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine 18 Aralık 1991 tarihinde soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu’na gönderdi. Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu 20 Mayıs 1992 tarihinde 'men’i muhakeme' kararı verdi. 2011 yılında aileler, avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar başvuruda bulundu. Yeni bir soruşturma başlatan Savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma başlattı. Ancak yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı. Dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı."