İki tutsak üç ayı aşkındır ölüm orucunda

Hak ihlallerinin son bulması ve adil yargılanma talebiyle Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım isimli tutsaklar aylardır ölüm orucu eylemi yapıyor.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki Sibel Balaç’ın ölüm orucu eylemi 100’üncü gününe girdi. Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki Gökhan Yıldırım ise 95 gündür ölüm orucunda.

Her iki tutsak da hak ihlallerinin sona ermesi ve adil yargılanma talep ediyor.

Tutsakların sağlık durumu giderek kötüleşiyor. Tutsaklar, Adalet Bakanlığı'na verdikleri dilekçede taleplerinin karşılanmasını istedi.

Sibel Balaç, zihinsel engellilere öğretmenlik yaparken sürgün ve mobbinge uğradığı için 2018’de görevinden istifa etmişti.

Balaç, Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) yüzbinlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesinin ardından Ankara’da başlayan Yüksel Direnişi’ne destek verdiği gerekçesiyle aralık 2018’de “örgüt üyeliği” suçlaması ile tutuklanmış ve 8 yılı aşkın hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezası Mahkemesi tarafından da onaylanırken, Balaç Yargıtay’da bekleyen dosyasında “adil yargılanma” talep ediyor. Sibel Balaç, 19 Aralık 2021’de açlık grevine başladı.

Gökhan Yıldırım’a da “örgüt üyeliği”, “kasten yaralama”, “mala zarar verme” gibi suçlamalarla 46 yıl verildi. Yıldırım, 2016’dan beri Tekirdağ 1 No’lu Cezaevi'nde tutuluyor. Ayrı ayrı aldığı 5 yılın altındaki tüm cezalar İstinaf Mahkemesi'nde onandı. 5 yılın üstündeki iki dosya ise Yargıtay aşamasında.

Yıldırm, adil yargılama yürütülmediği tepkisinde bulunarak 21 Aralık 2021’de açlık grevine başladı. Adil yargılanma talebi kabul edilmeyen Yıldırım eylemini 25 Aralık’ta ölüm orucuna çevirdi.