İpekyolu halkı, kayyum zihniyetine Yacan ve Kurt ile son verecek

Van'ın en büyük nüfus oranına sahip ilçesi İpekyolu’nda halk, 31 Mart’ta belediye işgaline eş başkan adayları Azim Yacan ve Şehzade Kurt ile son verecek.

İpekyolu ilçesi nüfus olarak Van’ın en büyük ilçesi. 300 bin 796 seçmene sahip olan ilçede son seçimlerde HDP 81 bin oy alırken, AKP 59 bin oy aldı. HDP’nin yüzde 53, AKP’nin ise yüzde 39 gibi bir orana sahip olduğu ilçede önümüzdeki seçimleri HDP’nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. İpekyolu ilçesi 50 mahallesi ve merkezi ile kayyum politikalarından en çok mağdur olan ilçe oldu.

KÜRTÇE İSİMLERİ KALDIRDI, EMEKÇİLERİ İŞTEN ATTI

İlçede özellikle Kürtçe sokak isimlerinin kaldırılarak Türkoğlu, Meçhul Asker, Şeyh Şamil Sokak, Cezaevi Sokak, Emniyet Sokak olarak değiştirilmesi ve Kürtçe park isimlerinin kaldırılması büyük tepkilere neden olmuştu. İpekyolu Kayyumu Cemil Öztürk, sokak süslemeleriyle tepkileri dindirmeye çalışsa da Van'ın kültürü ile alakası olmayan ‘Ercişli Emrah, Taraftar Sokak’ gibi sokak isimleri yine halkın tepkisiyle karşılaştı. İpekyolu Kayyumu Cemil Öztürk, atandıktan sonra belediyede 400 emekçinin işine de son verdi.

İpekyolu halkı kendi kültürüne bu kadar saldıran, sokaklarına cezaevi ve emniyet ismi veren kayyum anlayışına karşı uzun yıllardır Kürt siyasal mücadelesinin içinde bulunan iki isimle seçimlere girecek. Halk, yıllardır kadın mücadelesinde yer alan Şehzade Kurt ve 17 yaşında HADEP Gençlik Kollarında başladığı mücadelesini bugün HDP’de sürdüren Azim Yacan ile kayyum zihniyetini sandığa gömmeye hazırlanıyor.

KURT, KADIN FAALİYETLERİ DE YÜRÜTTÜ

HDP İpekyolu Eş Başkan Adayı Şehzade Kurt, 1978 yılında Van’ın Gürpınar ilçesinin Nordiz köyünde doğdu. Henüz bir yaşına girmeden ailesi Van merkeze taşınan Kurt, ilk orta ve lise öğrenimi Van merkezde tamamladı. Dört yıllık çocuk gelişimi meslek lisesi çıkışlı olan Kurt, Erzurum Atatürk Üniversitesinde Sosyal Hizmetler Bölümünü kazandı ancak, mevcut sistemde okulu yada üniversiteyi bitirmemin hiçbir anlamının olmadığını düşünerek ikinci sınıfta eğitimini yarıda bıraktı. Daha sonra siyasal parti çalışmalarını sürdüren Kurt, siyasal hayatını ise şöyle özetliyor:

“2004 yerel seçimlerinde partimin seçim çalışmalarına mahallelerde örgütleme çalışmalarıyla başladım. 2007 genel seçimlerine kadar mahallelerde örgütleme çalışmalarını yürüttüm. DTP döneminde Kadın Meclisinde yer aldım, daha sonra Van Kent Konseyi Kadın Meclisinde çalışmalarıma devam ettim. Bununla birlikte dört yıl Kadın Meclisi Sözcülüğünü yürüttüm. Bir dönem BDP merkez ilçe resmi yöneticiliği yaptım. Üç yıl BDP Siyaset Kadın Akademisinde çalıştım. Daha sonra 2014 yerel seçimlerinde İpekyolu ve büyükşehir belediye meclis üyeliğine seçildim. Bu süre zarfında Yerel Yönetimler Bölge Yürütmesinde yer aldım. Daha sonra 2017 Temmuz ayında DBP genel kongresinde PM üyeliğine seçildim. Son iki yıldır PM üyesi olarak Serhat bölgesinde çalışmalarımı sürdürdüm."

YACAN, GAZETECİLİK VE SİYASETÇİLİK YAPTI

Azim Yacan ise 1980 Beytüşşebap doğumlu. Köylerinin yakılması üzerine Van'a yerleşti. 1999- 2003 yılları arasında Van ve Urfa'da HADEP Gençlik Kollarında yönetici olarak çalışan Yacan, bir süre tutuklu kaldıktan sonra 3 yıl boyunca Azadiya Welat gazetesinde editör olarak görev yaptı. DİHA Van Bürosunda muhabir olarak çalışan Yacan, daha sonra BDP Van İl Yönetimde eşbaşkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2014 Yerel Seçimlerinde Edremit Belediye Meclisi Üyesi olarak seçilen Yacan, aynı zamanda Van TV'de Kürtçe editörlüğü ve program sunuculuğu yaptı. Belediyeye kayyum atanması ve televizyonun KHK ile kapatılmasının ardından 2017’de HDP Van İl Eşbaşkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Yacan, evli ve 5 çocuk babası.