İran’da öldürülen eylemcinin ailesi tehdit edildi

İran’da devlet güçleri tarafından öldürülen Nima Shafagh-Doust’un ailesi çocuklarının ölüm nedeninin gizlenmesini isteyen yetkililer tarafından tehdit edildi. Aile suskunluğunu üç ay sonra bozarak çocuklarının devlet güçleri tarafından vurulduğunu söyledi

İran güvenlik birimleri, oğulları Urimiye 'de devlet güçleri tarafından vurularak öldürülen bir aileye baskı yaparak gencin köpek ısırması sonucu öldüğünü söylemeye zorladı.

Kurdistan Human Rights internet sitesinde yer alan habere göre Orumiye'den gelen 17 yaşındaki Nima (Aslan) Shafagh-Doust, 21 Eylül 2022'de şehrin Eslamabad mahallesindeki hükümet karşıtı protestolar sırasında bacaklarından iki kez vurularak yaralandı.

Ailesi başlangıçta onu hastaneye götürdü, ancak hastanenin güvenlik güçleri tarafından kuşatılması ve oğullarının tutuklanma riski nedeniyle hastaneye girmedi ve onu özel bir doktorun muayenehanesinde ve evde tedavi etti.

Shafagh-Doust 12 gün boyunca evde tedavi gördükten sonra, kötüleşen fiziksel durumu nedeniyle 4 Ekim 2022 tarihinde Orumiye'deki Humeyni Hastanesi'ne götürüldü. Birkaç saat sonra ağır bir enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti.

Devlet yetkilileri gencin köpek ısırması sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Shafagh-Doust'un ailesi de güvenlik birimlerinin tehdidi altında devlet medyasına verdiği bir röportajda iddiayı doğrulamak zorunda kaldı.

Shafagh-Doust'un öldürülmesinden üç ay sonra annesi KHRN'ye verdiği bir röportajda sessizliğini bozdu ve oğlunun devlet güçleri tarafından açılan ateş sonucu öldürüldüğünü doğruladı.

Gencin annesi Pervin Hassanabadi, oğlunun gösteriler sırasında yaralandığını ifade ederek bu yaralanmaya bağlı olarak gelişen enfeksiyon nedeniyle Nima’nın hayatını kaybettiğini söyledi.